”Svikaren” av Katarina Wennstam

———

”Svikaren” av Katarina Wennstam (2012) (Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman / Spänningsroman)

———

”Det rör sig helt klart om hämnd. För att fotbollsspelaren Sebastian Lilja vänt sin egen klubb ryggen och skrivit på för konkurrenten. Omdömena är både hårda och hotfulla: Jävla Bajenfitta! Du ska dö! Du pissade på oss! Sebastian Lilja får sitt sista år i livet förstört av anonyma hot. Och en dag hittas han i sin egen lägenhet i en stor blodpöl.

Det ser ut att vara ett ganska enkelt fall att lösa förkriminalinspektör Charlotta Lugn. Det är naturligtvis en urspårad supporter som huggit kniven i Liljas kropp över sjuttio gånger. Och målsägarbiträdet Shirin Sundin, som kallas in för att företräda Liljas mor och far, får förklara för dem hur sport kan få människor att känna ett sådant oresonligt hat.

Det första spår som kommer in leder också mycket riktigt mot ett av de värsta rötäggen, som söker spänningen i upploppen kring matcherna och de organiserade masslagsmålen mellan olika firmor, än vad som händer på själva planen.

Men det är något som inte stämmer. Nya fakta kommer fram under utredningen som pekar i en helt annan riktning. Inte på en anonym våldsverkare utan någon som stått Sebastian Lilja nära. Väldigt nära.

Katarina Wennstams en skakande skildring av våld och intolerans i sportens värld. En sund själ i en död kropp.“

(Kopierat från albertbonniersforlag.se)

——–

Jag har alltid älskat alla Katarina Wennstams böcker. Både dom två dokumentära böckerna, ”Flickan och skulden” och ”En riktig våldtäktsman”. Och dom tre spänningsromanerna i trilogin om mäns våld mot kvinnor, ”Smuts”, ”Dödergök”, och ”Alfahannen”. Här är en länk till min recension av Katarinas senaste bok, ”Alfahannen”, där det också finns länkar till recensioner av tidigare böcker. 

Nu har jag läst ut Katarinas nya bok, ”Svikaren”, som är den första boken i en ny triologi spänningsromaner, som handlar om en kvinnlig kriminalinspektör och en kvinnlig advokat, i en värld präglad av manliga karriärer och manligt våld. 

Och jag är alldeles tagen av boken… För den var så otroligt bra… Och även om det är en fiktiv spänningsroman, så känns den mycket dokumentär. 

Den handlar om mycket aktuella ämnen. Och den är absolut inte förutsägbar. Mycket välskriven, väldigt spännande, och otroligt gripande. Jag hade svårt att lägga boken ifrån mig, samtidigt som jag inte ville att den skulle ta slut. 

Jag rekommenderar verkligen boken till alla. En mycket viktig bok, som alla Katarina Wennstams böcker är. Handlar mycket om våra fördomar… 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 5 av 5.

———

Denna bok var en recensionsbok från Bokförlaget Albert Bonniers Förlag.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

One Response to ”Svikaren” av Katarina Wennstam

  1. […] och ”Alfahannen”. Plus den första boken i hennes andra trilogi, ”Svikaren”. Här är en länk till min recension av boken ”Svikaren”, som var en fantastiskt bra bok, och i det inlägget så finns det också länkar till mina […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: