Johan Ehn – Hästpojkarna

.

 

.

Johan Ehn – Hästpojkarna 
Betyg: 5 av 5 

.

Bokrecension – Johan Ehn – Hästpojkarna – 2019 – Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman / Ungdomsroman

.

”Anton har nyligen tagit studenten och fått jobb inom hemtjänsten. En av dem han besöker är Alexander Kovac, en snart hundraårig man som inte pratar och som vägrar lämna sitt kök. Under ett arbetspass upptäcker Anton att gubben svarar honom  genom att stöta med käppen i golvet. De börjar kommunicera, och i vardagsrummet hittar Anton foton på hästar och cirkusartister, och ett brev från Gestapo. Vad har den gamle egentligen levt för liv?

I tjugotalets Tjeckoslovakien växer två pojkar upp på ett barnhem. När den ena behandlas illa, rymmer de och får jobb på en cirkus där de utför de mest häpnadsväckande konster på hästryggen. Cirkusen tar dem vidare till Berlin och den mytomspunna och normbrytande klubben Eldorado. Medan pojkarna börjar förstå vad de egentligen känner för varandra, tar nazisterna makten och samhället hårdnar snabbt omkring dem.

Johan Ehn är skådespelare och dramatiker, och debuterade 2017 med Down under. Hans nya roman för unga vuxna utspelar sig växelvis i nutidens Stockholm och 30-talets Berlin, och följer olika generationer av hästpojkar.”

(Kopierat från lillapiratforlaget.se)

.

För ungefär två år sedan så läste jag Johan Ehns debutbok Down under. Jag tyckte väldigt mycket om den boken, så jag hade ganska så stora förväntningar nu på författarens andra bok.

Och Johan gjorde mig absolut inte besviken. För den här boken, Hästpojkarna, var till och med snäppet bättre. (Böckerna är helt fristående från varandra). 

Boken är klassad som en ungdomsbok, och det förstår jag faktiskt egentligen inte varför. För jag tycker det här är en oerhört viktig bok, och det är synd om författaren förlorar ”vuxna” läsare på grund av klassificeringen. 

Boken är väldigt spännande, mycket gripande, oerhört intressant, och inte alls förutsägbar. Den är också informativ, och jag lärde mig mycket av boken. 

Jag rekommenderar varmt den här boken till alla. Högsta betyget får den av mig. 

Betyg: 5 av 5. 

(Britt-Marie Bim Kullin) 

.

Tack för recensionsexemplaret – Bokförlaget Lilla Piratförlaget

.

GoodreadsBoktipsetAdlibris (danskt band)Adlibris (e-bok)Bokus (danskt band)Bokus (e-bok)

.

2 Responses to Johan Ehn – Hästpojkarna

  1. FnyM skriver:

    Jag gillade verkligen att boken är så pass väl-researchad som den är. På så vis kändes den väldigt autentisk. Har inte läst författarens första bok men gillade verkligen Hästpojkarna så kanske att jag ska plocka upp den. För Johan Ehn imponerade verkligen på mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.