Johan Ehn – Down Under

——— 

 

———

Johan Ehn – Down Under – (2017) – (Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman / Ungdomsbok)

———

”1987. Jim är nitton år och reser ensam till Nya Zeeland, lämnar Stockholm bakom sig för att bli en ny och bättre version av sig själv. Han flyttar in hos sin farbror och faster, skaffar jobb och försöker bygga upp en tillvaro. Men minnena av det kaos han lämnat förföljer honom, och hans konservativa farbror styr sin familj med järnhand. En dag hämtar Jims faster honom efter jobbet och lämnar av honom på ett hostel. De vill inte att han bor hos dem längre, eftersom de har förstått att han är homosexuell. Nu börjar en omtumlande inre och yttre resa, och till slut vågar Jim äntligen se tillbaka på allt som lett honom till andra sidan jorden – down under.

Johan Ehn är skådespelare och konstnärlig ledare för Teater Barbara i Stockholm. Down under är hans debutroman, en till stora delar självbiografisk berättelse om den svåra balansgången mellan att försöka passa in och samtidigt vara sann mot sig själv.” 

(Kopierat från lillapiratforlaget.se)

——–

Det här är en mycket bra och viktig bok, och att den är till stora delar självbiografisk, det gör ju den bara bättre, 

Boken går under genren ”Unga vuxna / 15+”, vilket jag tycker är väldigt synd. Tror att många vuxna / äldre inte då kommer att läsa boken, för att dom tror att den inte är för dom.

Själv tycker jag mycket om ungdomsböcker. Och egentligen så förstår jag inte varför den här boken är klassad som en ungdomsbok, för jag tycker den helt klart känns som en ”vanlig” roman.

Boken utspelar sig under 1987/1988 då huvudpersonen, Jim, är nitton år och befinner sig på Nya Zeeland. Men den går också tillbaka till 1977 då han är nio år. Sedan får man följa Jim fram i livet från nio år till nitton år, och under hans tid ”down under”.

Den är mycket välskriven, härligt nostalgisk både från sjuttiotal och åttiotal, gripande och berörande. och som sagt, väldigt viktig. 

Rekommenderas absolut till alla. 

(Britt-Marie Bim Kullin)

———

Betyg: 4,5 av 5.

———

Denna bok var ett recensionsexemplar, en pappersbok i formatet danskt band, från Bokförlaget Gilla Böcker / Bokförlaget Lilla Piratförlaget.

———

Och här är några länkar till, om någon kanske vill läsa mer om boken, eller läsa vad andra tycker om den: GoodreadsBoktipsetAdlibris (danskt band)Adlibris (e-bok)Bokus (danskt band)Bokus (e-bok)

——— 

2 Responses to Johan Ehn – Down Under

  1. […] som bloggat: bokkoll, Västmanländskan, bokstaden, CRM Nilsson, prickiga Paula, Bims blogg, Enligt […]

  2. […] ungefär två år sedan så läste jag Johan Ehns debutbok Down under. Jag tyckte väldigt mycket om den boken, så jag hade ganska så stora förväntningar nu på […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.