John Ajvide Lindqvist – Våran hud, vårat blod, våra ben

——— 

Våran hud, vårat blod, våra ben

———

John Ajvide Lindqvist – Våran hud, vårat blod, våra ben – (2016) – (Genre: Svensk Skönlitteratur / Noveller)

———

”Ett barn står natt efter natt i Finlandsfärjans för och spejar ut mot havet.
En långtradarchaufför med en blodig hemlighet plockar upp en liftare med misstänkt lite bagage.
Ett ungt par får köpa en villa billigt eftersom där råder »speciella omständigheter«. Våran hud, vårat blod, våra ben innehåller en samling skräckberättelser med omisskännlig John Ajvide Lindqviststämning, som utspelar sig i ett samtida Sverige, men precis utanför vårt synfält. Vi får möta en samling vardagliga gestalter och ett antal mindre vardagliga, såsom spöken, vampyrer, varulvar, mylingar, tomtar, zombies och så ett havsmonster.
Titelberättelsen »Våran hud, vårat blod, våra ben«, som nominerades till British Fantasy Award för bästa novell, är enligt John Ajvide Lindqvist själv det otäckaste han skrivit i det korta formatet.
Förutom helt nyskrivna »Hår«, har samtliga berättelser i samlingen tidigare publicerats i främst brittiska och amerikanska antologier. Ett flertal av dem ligger för närvarande i varierande stadier av produktion för film eller TV i olika länder.”

(Kopierat från ordfrontforlag.se)

——–

John Ajvide Lindqvist är verkligen en av mina absoluta favoritförfattare, och Sveriges bästa skräckförfattare enligt mig. 

Jag har läst alla hans böcker, och älskat dom alla. Hittills har han gett ut sex stycken romaner, och tre novellsamlingar (med den här inräknad).

Här är en länk till min recension av hans senaste bok, Rörelsen – Den andra platsen, och i det inlägget finns länkar till mina recensioner av hans tidigare böcker.

Jag är egentligen inte speciellt förtjust i noveller, jag gillar ju helst långa och tjocka romaner. Så jag läser inte noveller särskilt ofta, men när det gäller några av mina favoritförfattare, såsom till exempel Stephen King och John Ajvide Lindsqvist, då gör jag undantag.

Och den här novellsamlingen, Våran hud vårat blod våra ben, den var verkligen värd undantaget, för den höll mycket hög klass, precis som allt som John Ajvide Lindqvist skriver.

Boken innehåller sex stycken normallånga noveller, en långnovell, och så ett efterord:

Havssvalget, 15 sidor, om en liten pojke och en stor Finlandsfärja.

Varför dröjde du?, 20 sidor, om en chaufför, en liftare och vampyrer.

Vad mig tillkommer, 45 sidor, om en tomte.

Speciella omständigheter, 25 sidor, om vad som kan finnas i källaren.

Hår, 30 sidor, om varulvar.

Våran hud, vårat blod, våra ben, 35 sidor, om döda barn och hemska toner.

Tjärven, 150 sidor, om zombies och en klassträff. 

Efterord, 10 sidor, är alltid lika roligt och intressant att läsa, tycker jag, speciellt efterorden av Stephen King och John Ajvide Lindqvist.

Långnovellen Tjärven har jag läst tidigare, för fem år sedan, och här är en länk till mitt blogginlägg om den boken.

Rekommenderar absolut denna novellsamling. Och självklart också alla tidigare böcker av John Ajvide Lindqvist. 

Nu längtar jag efter den tredje boken i Platserna-trilogin, efter Himmelstrand och Rörelsen – Den andra platsen. Den boken beräknas att komma ut 2017, och kommer att heta X – Den sista platsen. 

(Britt-Marie Bim Kullin)

———

Betyg: 5 av 5.

———

Denna bok var ett recensionsexemplar, en pappersbok i inbundet format, från Bokförlaget Ordfront.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

Och här är några länkar till, om någon kanske vill läsa mer om boken, eller läsa vad andra tycker om den: GoodreadsBoktipsetAdlibris (inbunden)Adlibris (e-bok)Bokus (inbunden)Bokus (e-bok)

——— 

 

1 Responses to John Ajvide Lindqvist – Våran hud, vårat blod, våra ben

  1. […] har även gett ut tre novellsamlingar, här är en länk till min recension av den senaste av dom, Våran hud, vårat blod, våra ben. Så elva härliga böcker finns att läsa av författaren. Dom flesta av böckerna har fått det […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.