”Rörelsen: Den andra platsen” av John Ajvide Lindqvist

°

Rörelsen

———

”Rörelsen: Den andra platsen” av Johan Ajvide Lindqvist (2015) (Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman) 

———

”I september 1985 flyttar John Lindqvist in i ett trångt och mörkt gårdshus på Luntmakargatan i Stockholm, vägg i vägg med Brunkebergstunneln. Han vill skapa sig en karriär som restaurangtrollkarl. Några veckor senare blir han tagen för stöld på Åhléns och tillbringar en natt i häkte. Under natten inträffar en rörelse av svårtolkad karaktär och när han återvänder till sitt hus dagen efter har något hänt. Fåglar faller från himlen och hans grannar beter sig underligt.

Snart upptäcker han att det finns något i det låsta duschrummet längst inne i tvättstugan, något som kan låta oss färdas till den andra platsen och besanna våra drömmar. Det kostar bara lite lite blod. När John så småningom börjar delta i verksamheten dras han ner i en ström av magi, våld och gemenskap som mynnar ut i mordet på Olof Palme.

Rörelsen den andra platsen är en prequel till John Ajvide Lindqvists förra roman Himmelstrand. Det är en berättelse om vår strävan efter sanning och samhörighet och priset vi är villiga att betala, om Stockholm i mitten av 80-talet, trolleri och socialdemokrati. Den är den andra delen i trilogin »Platserna« som kommer att avslutas med X den sista platsen.”

(Kopierat från ordfrontforlag.se)

———

Oj! Vilken bok! Helt klart en av John Ajvide Lindqvists bästa, tycker jag. Jag känner mig helt tom nu, när jag har läst ut den. Känner en saknad efter att läsa boken, och längtar redan till den tredje och avslutande boken i den planerade trilogin. Trodde att den skulle komma om cirka ett år, men tydligen så är den inte planerad förrän om två år, tyvärr. 

Jag har alltid älskat John Ajvides böcker, ända sedan jag läste hans första bok, ”Låt den rätte komma in”, som kom ut 2004. Visst älskar jag skräcken och det övernaturliga i hans böcker. Men det är ändå inte det som är det viktigaste och det bästa i hans böcker, tycker jag. Utan det är porträtteringarna av människorna och beskrivningarna av relationerna. Precis som i böckerna av en annan av mina favoritförfattare, Stephen King.

Det är mycket skräck i den här boken, och mycket övernaturlighet. Och det är även en hel del blod, död, och makabra scener. Så man ska definitivt inte vara alltför känslig och kräsmagad om man ska läsa boken.

Men det handlar också om kärlek, vänskap, utanförskap, mobbning, och samhörighet.

Boken utspelar sig i slutet av 1985 och början av 1986, och är ett oerhört fint tidsdokument över Stockholm vid den tiden.

Boken är ju också delvis självbiografisk, och jag tycker att John mycket skickligt har vävt in sina egna upplevelser och erfarenheter med dom påhittade delarna i boken. Jag lyssnade på en författarintervju med honom på Bokmässan i Göteborg, när han pratade om det självbiografiska i boken. 

Och författaren ger ju också sin bild av hur mordet på Olof Palme gick till, och vem/vilka/vad som är mördaren. 

”Rörelsen: Den andra platsen” är en fristående fortsättning på boken ”Himmelstrand: Den första platsen”. Men boken är en prequel och utspelar sig alltså före den förra boken. Visst är det väl alltid bäst att läsa alla böcker i en serie, men jag tror att den här boken helt klart också kan läsas helt fristående. 

Jag älskade ”Himmelstrand”, och här är en länk till min recension av den. I det blogginlägget så finns det också länkar till mina tidigare bokrecensioner av John Ajvides böcker. 

Självklart rekommenderar jag den här boken. Helt klart en av årets bästa, enligt mig. Fanns det ett högre betyg än fem av fem, så skulle den få det. 

Och boken är ju verkligen så mycket mer än ”bara” en skräckhistoria. Det är en bok om en pojkes svåra uppväxt. Det är en bok om en ung mans väg till att bli vuxen. Den är en bok om Stockholm. Det är en bok om mitten av åttiotalet. Det är en bok om författarens barndom, ungdom, och en bit in i hans vuxenliv. Det är en bok om Palmemordet. Det är en bok om några människors sökande efter mening i livet. Ja, det är verkligen en bok som innehåller hur mycket som helst! Läs den! 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 5 av 5.

———

Denna bok var ett recensionsexemplar, i inbundet format, från Bokförlaget Ordfront förlag.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

Jag har också, i det här länkade inlägget, bloggat lite om ett besök jag gjorde i Brunkebergstunneln, som jag kände att jag var tvungen att åka och besöka, efter att ha läst boken. I det inlägget finns även en boktrailer, som är filmad när John Ajvide Lindqvist går i Brunkebergstunneln, som har en stor betydelse i boken. 

———

Och här är några länkar till, om någon kanske vill läsa mer om boken, eller läsa vad andra tycker om den: GoodreadsBoktipsetAdlibris (inbunden)Adlibris (e-bok)Bokus (inbunden)Bokus (e-bok)

——— 

2 Responses to ”Rörelsen: Den andra platsen” av John Ajvide Lindqvist

  1. […] är en länk till min recension av hans senaste bok, Rörelsen – Den andra platsen, och i det inlägget finns länkar till mina recensioner av hans tidigare […]

  2. […] sista delen i en trilogi. Den första boken i serien heter Himmelstrand, och den andra boken heter Rörelsen – Den andra platsen. Länkarna går till mina recensioner av […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.