John Ajvide Lindqvist – X – Den sista platsen

——— 

 

———

John Ajvide Lindqvist – X – Den sista platsen – (2017) – (Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman)

———

”»Under hösten 2016 drog en självmordsvåg genom Stockholms undre värld.«

Så inleds John Ajvide Lindqvists roman X – Den sista platsen, den avslutande delen i trilogin som inleddes med Himmelstrand och Rörelsen.

En gång var kriminaljournalisten Tommy T hela Sveriges älskling, men på senare år har hans stjärna dalat. Undersökningen av självmorden ska bli hans upprättelse. Tillsammans med sin hund Hagge nosar han sig djupare in i mysteriet kring den undflyende gestalten »X« som tycks ligga bakom allting. Spåren leder till ett enormt parti kokain samt till ett oändligt fält med kortklippt gräs och en himmel utan sol.

Samtidigt dras Tommys systerson Linus allt djupare in i X verksamhet. Han är 17 år och bor i det megalomaniska höghusbygget Gårdsstugan. Allt sedan han som 13-åring började sälja sin egen ADHD-medicin har han drömt om att få deala i de högre divisionerna. När han slutligen får chansen visar sig verksamheten vara både farligare och underligare än vad han kunnat föreställa sig.

X – Den sista platsen är en övernaturlig kriminalroman där småbrottslighet korsar det utomvärldsliga. Det finns en större plan bakom det som inträffar och mycket pekar mot Brunkebergstunneln. Krafter bortom människans kontroll sipprar in i förorterna och förändrar Stockholm.

Nån däruppe måste gilla oss. Eller inte.”

(Kopierat från ordfrontforlag.se)

——–

Jag har läst allt av John Ajvide Lindqvist, och jag har älskat allt han har skrivit. Han är, i mitt tycke, en av Sveriges helt klart bästa författare. 

Hans senaste bok, X- Den sista platsen, är den sista delen i en trilogi. Den första boken i serien heter Himmelstrand, och den andra boken heter Rörelsen – Den andra platsen. Länkarna går till mina recensioner av böckerna. 

Här är även en länk till hans hemsida, för dom som vill läsa mer om författaren och/eller böckerna. Och här är en länk till John Ajvide Lindqvists sida hos Wikipedia

X- Den sista platsen är John Ajvides åttonde roman, och han har även gett ut tre novellsamlingar, här är en länk till min recension av den senaste av dom, Våran hud, vårat blod, våra ben. Så elva härliga böcker finns att läsa av författaren. Dom flesta av böckerna har fått det högsta betyget av mig, och några det näst högsta betyget. 

Och vad tyckte jag då om den här boken? Jo, den får ju även den det högsta betyget av mig. Men jag måste ändå säga, att jag tycker att både Himmelstrand och Rörelsen – Den andra platsen ändå var lite, lite bättre än den här boken, trots att även den här boken får fem av fem från mig. 

Den här boken var även något annorlunda, tycker jag, än dom tidigare böckerna. För mig kändes den här boken mer som en kriminalroman fast med övernaturliga inslag. 

Men som vanligt i John Ajvide Lindqvists böcker så är det ett fantastiskt språk, mycket trovärdiga karaktärer som fastnar, berör och stannar kvar, och även en berättelse som jag kommer att minnas. 

Rekommenderar verkligen trilogin, som absolut ska läsas i ordning, för största behållning, tycker jag. 

Och jag ser redan fram emot kommande böcker av John Ajvide Lindqvist. 

(Britt-Marie Bim Kullin)

———

Betyg: 5 av 5.

———

Denna bok var ett recensionsexemplar, en pappersbok i inbundet format, från Bokförlaget Ordfront.

———

Och här är några länkar till, om någon kanske vill läsa mer om boken, eller läsa vad andra tycker om den: GoodreadsBoktipsetAdlibris (inbunden)Adlibris (e-bok)Bokus (inbunden)Bokus (e-bok)

——— 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.