”Ellen – En roman om livet, kärleken och demens” av Christina Kellberg

°

Ellen

———

”Ellen – En roman om livet, kärleken och demens” av Christina Kellberg (2015) (Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman) 

———

”En varm och kärleksfull berättelse om ett långt och innehållsrikt liv, skildrat genom en dotter som vägrar låta sin älskade mamma förloras i alzheimer.

Ellen växer upp i ett litet brukssamhälle, men en obändig livsaptit får henne att vilja se mer av världen. Så fort andra världskriget är över tar hon anställning i en närliggande ort och lever som självförsörjande till dess att hon möter den stora kärleken. Efter en blyg, men innerlig romans gifter sig Ellen med Nils och tillsammans bygger de ett liv i det svenska folkhemmet. De njuter av alla moderniteter, får den älskade dottern Birgitta och går åldern till mötes med tillförsikt.

Men Nils är några år äldre än Ellen och när han går bort, är det som om hon sakta börjar förtvina. Plötsligt kan hon inte längre koka kaffe, passa tider, minnas var hon är. En sommarkväll går hon vilse och tvingas bli hemkörd av polisen. För att Birgitta ska kunna hantera sin mammas insjuknande börjar hon obeservera och skriva ner det hon ser. Resultatet blir en vacker roman i vilken livet vinner över sjukdomen.

Berättelsen om Ellen skildrar vad som händer när alzheimer tar över en människas liv. Det är en finstämd och livsbejakande roman som kommer att säljas till förmån för Demensförbundet. För varje sålt exemplar går fem kronor till forskning och utbildning inom sjukdomar som faller under begreppet demens. Alzheimer utgör omkring 50% av alla demenssjukdomar.”

(Kopierat från bookmarkforlag.se)

———

En mycket finstämd bok, skriven ur en vuxen dotters synvinkel om sin mammas demenssjukdom. 

Jag känner igen mig så mycket i boken, jag är i samma ålder som dottern i boken, min mamma är i samma ålder som hennes mamma, och min mamma har också diagnosen Alzheimers demenssjukdom. 

Boken är en roman, och inte en dokumentär, även om boken baserar sig mycket på författarens egna erfarenheter, då hennes svärmor fick Alzheimers och senare dog i den sjukdomen. 

I början av boken får man följa Ellen under hennes ungdomsår i efterkrigstiden. Och i slutet så får man följa hennes sjukdomstid. 

Jag tyckte mycket om boken, och blev väldig tagen och berörd av den, säkerligen på grund av att jag relaterar till min egen mamma. Och vi har ju nästan alla en relation numer till någon med en demenssjukdom. 

Rekommenderar varmt boken, som stundtals är lite jobbig att läsa, men ändå en positiv upplevelse. 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 4 av 5.

———

Denna bok var ett recensionsexemplar, i inbundet format, från Bokförlaget Bookmark Förlag. 

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

Och här är några länkar till, om någon kanske vill läsa mer om boken, eller läsa vad andra tycker om den: GoodreadsBoktipsetAdlibris (inbunden)Adlibris (e-bok)Bokus (inbunden)Bokus (e-bok)

——— 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.