”Konsten att skapa en tjej” (How to Build a Girl) av Caitlin Moran

°

Konsten att skapa en tjej

———

”Konsten att skapa en tjej” (How to Build a Girl) av Caitlin Moran – (2014) (2014) (Genre: Engelsk Skönlitteratur / Roman)

———

”Året är 1990. Johanna Morrigan, 14 år, har skämt ut sig så fullständigt på lokal-tv att hon beslutar sig för att det inte är någon idé att vara Johanna längre utan återskapar sig själv som Dolly Wilde – snabbsnackande, hårdkrökande goth-hjälte och femme fatale på heltid! Hon ska rädda sin fattiga bohemiska familj genom att bli författare – som Jo i Unga kvinnor, eller systrarna Brontë – men utan det där med att behöva dö ung.
Vid 16 års ålder röker hon cigaretter, dricker sig full och jobbar för en musiktidning. Hon skriver pornografiska brev till rockstjärnor, har alla sorters sex med alla sorters män och sågar band i recensioner på högst 600 ord.
Men vad händer när Johanna inser att Dolly saknar något alldeles avgörande? Tänk om en låda full med skivor, en vägg full med posters och ett huvud fullt av pocketböcker faktiskt inte räcker för att skapa en tjej?

Konsten att bli tjej är en uppväxtroman i Doc Martens och trasiga strumpbyxor. En rolig, skarp och hjärtskärande berättelse om böcker, ångest, popmusik, socialism, eyeliner och att vilja bli kysst – och om att upptäcka, och uppfinna, sig själv.”

(Kopierat från albertbonniersforlag.se)

———

Jag har läst Caitlin Morans två tidigare böcker, och tyckt mycket om dom båda två. 

Boken ”Konsten att vara kvinna” är ett ”självbiografiskt, feministiskt manifest”, som jag tyckte både var oerhört viktig och mycket, mycket rolig. 

Boken ”Morontologi” är en bok med ett flertal av Caitlin Morans krönikor i, både roliga och allvarliga, och den tyckte jag också mycket, mycket om. 

Nu har jag läst Caitlin Morans tredje bok, ”Konsten att skapa en tjej”, som är en roman, helt påhittad, men som ändå verkar att påminna en hel del om Caitlin Morans liv och uppväxt. 

Jag älskar Caitlin Morans sätt att skriva. Helt öppenhjärtigt, utan hämningar, mycket roligt, men ändå med en massa allvar och djup bakom. 

Så jag rekommenderar absolut denna bok, och även hennes tidigare böcker. Älskar böcker som har både humor och allvar i sig. 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 4 av 5.

———

Denna bok var ett recensionsexemplar, en pappersbok i inbundet format, från Bokförlaget Albert Bonniers Förlag.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

5 Responses to ”Konsten att skapa en tjej” (How to Build a Girl) av Caitlin Moran

  1. Lena skriver:

    Vill verkligen läsa hennes böcker. De verkar så bra.

  2. Miss Khaos skriver:

    Nu har jag läst alla tre. Å jag älskar Caitlin Moran! Tror jag ska ta och läsa hennes allra första bok också Cronicle of Narmo. Har du läst den?

  3. […] utkom hon med boken Konsten att vara kvinna. Sen kom boken Morantologi. Och som tredje bok kom Konsten att skapa en tjej. Boken Konsten att bli känd är en fristående fortsättning på boken Konsten att skapa en tjej. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: