Josefine Lindén & Johan Häglerud – Med egna ögon

——— 

Med egna ögon

———

Josefine Lindén & Johan Häglerud – Med egna ögon – (2015) – (Genre: Svensk Skönlitteratur / Biografi)

———

”Först trodde jag att jag hallucinerade. Hjärnan hade fått en rush av 400-metersloppet, någon hade smugit ner något i min sportdryck, jag höll på att bli galen. Allt kändes mer troligt än det som faktiskt hände. Att jag efter nitton år i mörker plötsligt kunde se vad andra kallar himlen.

Moln som rörde sig. Den totala symbolen för frihet och liv fanns nu ovanför mig och jag kunde inte tro att det var sant. Så jag ignorerade den. Sa inget. Tänkte betydligt mer. Men försökte stänga av. Plockade upp min vita käpp, torkade bort den salta svetten som hunnit nära munnen. Gick långsamt bort mot omklädningsrummen. Sommaren stack i näsan, sorlet från vännerna blandades med min inre röst som vägrade låta mig släppa. Släppa det jag sett. Släppa att jag överhuvudtaget såg. Vem var jag nu?

När musikern Johan Häglerud är 19 år får han synen tillbaka efter att ha levt med allvarlig synnedsättning i hela sitt liv. För honom kommer det som en chock, han känner inte igen personen som stirrar på honom i spegeln, tycker att kläderna någon annan valt åt honom är skitfula och snart är han mot sin vilja en del av vår ytliga värld när han inser att han börjat döma människor efter deras yttre.

Allt kantrar än mer när den som räddat livet på honom själv rycks bort alldeles för tidigt och han blir mer ensam i ljuset än han någonsin var när allt var svart. I boken MED EGNA ÖGON berättar författaren Josefine Lindén den sanna historien om hur Johan nu 30 år, lämnade sin hemstad för att hitta ett sammanhang bland andra synskadade och hur hans hela identitet kraschade när han inte tillhörde de blinda längre. Trösten hittar han i musiken som hela tiden följer honom. Johan Hägleruds debutalbum med samma namn som boken släpptes i september 2015, är producerat av Douglas Carr med soundet av en ung Peter Le Marc. Boken är en stark sann berättelse i romanform om ett liv kantat av lycka, sorg och oförklarliga händelser.”

(Kopierat från ordberoende.com)

——–

En intressant och välskriven biografi/dokumentär/roman om musikern Johan Häglerud, som får det mesta av sin syn tillbaka, efter att ha levt som nästan blind. 

Lättläst, snabbläst, gripande, smårolig och bra bok, som absolut kan rekommenderas. 

(Britt-Marie Bim Kullin)

———

Betyg: 3,5 av 5.

———

Denna bok var ett recensionsexemplar, en pappersbok i inbundet format, från Bokförlaget Ordberoende Förlag.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

Och här är några länkar till, om någon kanske vill läsa mer om boken, eller läsa vad andra tycker om den: GoodreadsBoktipsetAdlibris (inbunden)Adlibris (e-bok)Bokus (inbunden)Bokus (e-bok)

——— 

Och här är en länk till Spotify, till Johan Hägleruds debutalbum med samma namn som boken.

———  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.