”I botten av glaset ett hjärta” av Jens Ganman

°

I botten av glaset ett hjärta

———

”I botten av glaset ett hjärta” av Jens Ganman (2015) (Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman) 

———

”Politisk satir och galghumor på äldreboende. I Ganmans nya roman blandas hög igenkänningsfaktor med svidande samhällskritik.

Carsten har varit ett självupptaget svin i stort sett hela livet. Han har ljugit, supit, bettett sig illa och till sist lyckats tutta eld på huset så att till och med hunden dog. Familjen har sedan länge vänt honom ryggen och på ålderns höst kvarstår inget roligare alternativ än att lägga de sista slantarna på ett privat äldreboende – med förhoppningen om att sakta men säkert kunna att supa ihjäl sig. Men det Carsten trott skulle bli ett ensamt och stillsamt slut på livet, visar sig snarare bli raka motsatsen.

Jens Ganmans nya roman är en lika underhållande som upplysande berättelse om Sveriges väg från folkhemsidyll till självupptaget konsumtionssamhälle. Det är en tragikomisk berättelse om ett havererat äktenskap och ett slarvigt förbrukat liv, där igenkänningsfaktorn ibland kan bli större än man skulle önska.”

(Kopierat från bookmarkforlag.se)

———

Det här är tydligen den sjätte boken av Jens Ganman, men den första som jag läser av honom. Däremot lär det absolut inte vara den sista som jag läser, eftersom jag tyckte väldigt mycket om den här boken. 

Den här boken är så bra på många olika sätt, precis som det står i beskrivningen ovanför. Den är en skildring av hur det är att bli gammal och sjuk i dagens Sverige. Den är en kärlekshistoria. Och den är en politisk beskrivning över utvecklingen i Sverige från femtiotalet till nutiden. 

Alla stora historiska händelser i Sverige under den här tiden finns med i boken, och den beskriver bra folkhemmets förändring. 

Boken är inte lik någonting som jag har läst tidigare. Den har en härlig humor i sig, och är stundtals gripande. 

Rekommenderar varmt boken till alla. 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 4,5 av 5.

———

Denna bok var ett recensionsexemplar, i inbundet format, från Bokförlaget Bookmark Förlag.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

Och här är några länkar till, om någon kanske vill läsa mer om boken, eller läsa vad andra tycker om den: GoodreadsBoktipsetAdlibris (inbunden)Adlibris (e-bok)Bokus (inbunden)Bokus (e-bok)

——— 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.