Fredrik Backman – Vinnarna – Betyg: 10 av 5 – đŸ“š

.

Fredrik Backman – Vinnarna – Betyg: 10 av 5 – 📚 – Jaha. Vad ska man sĂ€ga om den hĂ€r boken dĂ„. KĂ€nns som om alla superlativer Ă€r slut nĂ€r det gĂ€ller Fredrik Backmans böcker. Jag har skrattat, jag har lett, jag har grĂ„tit, jag har fĂ„tt ont i magen, och jag har fĂ„tt ont i hjĂ€rtat. Jag ville lĂ€sa snabbt, för att fĂ„ veta hur allting slutade, men jag ville Ă€ndĂ„ inte att boken skulle ta slut. Jag har ju Ă€ndĂ„ vĂ€ntat i fyra Ă„r pĂ„ att fĂ„ lĂ€sa den tredje och avslutande boken i Björnstad-trilogin. Och den var vĂ€l vĂ€rd att vĂ€nta pĂ„. För Fredrik Backmans böcker gĂ„r rĂ€tt in i hjĂ€rtat pĂ„ mig. Det finns ingen som skriver sĂ„som han gör. Dom har allt, och Ă€r oerhört viktiga. Jag har lĂ€st allt som han har skrivit, och kĂ€nner likadant för alla hans texter. Jag kommer att sakna alla mĂ€nniskorna i Björnstad och Hed. Men jag Ă€r övertygad om att Fredrik Backman kommer att ge oss andra böcker att Ă€lska i framtiden. Och jag sĂ€ger bara: LĂ€s alla Fredrik Backmans böcker, men framförallt Björnstad-trilogin. (Bokförlagets beskrivning av boken finns i kommentarerna).

.

Det hÀr Àr en liten berÀttelse om stora frÄgor: Vad Àr en familj? Vad Àr en hockeyklubb? Vad Àr ett samhÀlle? Och vad Àr vi redo att offra för att skydda dem?
Det har gÄtt tvÄ Är sedan allt som ingen vill tÀnka pÄ hÀnde, alla har försökt gÄ vidare men nÄgot med den hÀr delen av skogen lÄter oss aldrig riktigt göra det. Vi Àr en stad med sorg i hjÀrtat och vÄld i luften, vi Àlskar sagor med lyckliga slut men innerst inne visste vi nog alltid att det hÀr inte var en sÄdan. Det börjar med en storm, den hÀr gÄngen, och slutar med en eld. NÄgon som har varit borta lÀnge Àr pÄ vÀg hem. NÄgon begravs. NÄgon blir kÀr, nÄgon drömmer om NHL och nÄgon drömmer om hÀmnd. NÄgon sover rygg mot rygg med sin bÀsta vÀn, nÄgon försöker laga sitt Àktenskap och nÄgon försöker rÀdda sina barn. NÄgon hatar, nÄgon slÄss, nÄgon tar ett skjutvapen och gÄr mot en ishall. Allt vi kÀmpat för kommer inte överleva, alla vi Àlskar kommer inte bli gamla.
SÄ vad Àr en familj? En hockeyklubb? Ett samhÀlle? De Àr summan av vÄra val. Vad Àr vi redo att offra för att skydda dem?
Allt. Bara allt.

Detta Ă€r den sista delen i Fredrik Backmans Ă€lskade trilogi om Björnstad. De tvĂ„ första böckerna, ”Björnstad” och ”Vi mot er”, nĂ„dde New York Times bĂ€stsĂ€ljarlista och blev tv-serie pĂ„ HBO. ”Vinnarna” Ă€r ett drabbande, vĂ„ldsamt och djupt kĂ€rleksfullt slut pĂ„ historien om hockeystaden och dess mĂ€nniskor.

(Kopierat frÄn bokförlaget).

.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats anvÀnder Akismet för att minska skrÀppost. LÀr dig om hur din kommentarsdata bearbetas.