Jonas Gardell – Ett lyckligare Ă„r – Betyg: 5 av 5 – đŸ“š

.

Jonas Gardell – Ett lyckligare Ă„r – Betyg: 5 av 5 – 📚 – Jag har lĂ€st dom flesta böcker som Jonas Gardell har skrivit, och tyckt mycket om dom alla. Nu har jag lĂ€st hans senaste bok, Ett lyckligare Ă„r, och den var inget undantag. Boken Ă€r intressant, gripande, vĂ€lskriven, och vĂ€ldigt viktig. En sĂ„n bok som alla borde lĂ€sa. Kan varmt rekommendera den. Jag lyssnade pĂ„ större delen av boken, och den Ă€r mycket bra inlĂ€st av författaren sjĂ€lv. (Bokförlagets beskrivning av boken finns i kommentarerna).

.

1879 skriver den kĂ€nde filosofen Pontus Wikner en text han kallar Psykologiska sjĂ€lvbekĂ€nnelser. Manuset lĂ„ses in i en blecklĂ„da som enligt direktiven ska förvaras pĂ„ Uppsala Universitetsbibliotek i minst 50 Ă„r innan nĂ„gon fĂ„r bryta förseglingen och lĂ€sa. Dess innehĂ„ll Ă€r sĂ„ kontroversiellt och sĂ„ skandalöst att enbart ryktet om den förseglade blecklĂ„dan skapar panik i Pontus Wikners vĂ€nskapskrets och man försöker utverka hinder för att blecklĂ„dan nĂ„gonsin ska fĂ„ öppnas. ÄndĂ„ Ă€r det Wikners vilja att hans text nĂ„gon gĂ„ng ska publiceras. I en framtid nĂ€r allt Ă€r förĂ€ndrat. Han drömmer om ett lyckligare Ă„r.

1970, nĂ€stan 100 Ă„r efter att Pontus Wikner skrivit sina olyckliga bekĂ€nnelser, bildar nĂ„gra ungdomar i Örebro föreningen Gay Power Club. Den excentriske Ronny gĂ„r ut i Örebro mitt pĂ„ dagen i full drag. KĂ€rleksparet Vanja och Kerstin skapar sensation i rikspressen som ”flickorna som vill gifta sig”. Och tillsammans genomför de den första demonstrationen nĂ„gonsin i Sverige för homosexuell frihet.

Ett lyckligare Ă„r Ă€r den gripande berĂ€ttelsen om de unga studenterna Pontus och Herman och deras omöjliga kĂ€rlek under andra halvan av 1800-talet. Det Ă€r den fantastiska berĂ€ttelsen om nĂ„gra modiga ungdomar i en liten stad i Mellansverige under andra halvan av 1900-talet som bestĂ€mmer sig för att ocksĂ„ de har rĂ€tt till lycka. En svindlande roman om kĂ€rlek i en tid nĂ€r kĂ€rleken saknade sprĂ„k.

Ett lyckligare Är Àr den sanna historien om hur kampen för vÄr frihet började. Och utan början Àr vi ingenting.

(Kopierat frÄn bokförlaget).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.