Viola Ardone – Hoppets tĂ„g – Betyg: 4,5 av 5 – 📚 – Nu har jag lĂ€st Ă€nnu en av böckerna som Ă€r nominerade till Årets Bok 2021 – den italienska romanen Hoppets tĂ„g av Viola Ardone. Boken utspelar sig i Italien under Ă„ren efter andra vĂ€rldskriget och berĂ€ttas av den sjuĂ„rige pojken Amerigo. Jag tyckte mycket om boken, som Ă€r vĂ€lskriven, gripande, rolig, och intressant. Rekommenderas varmt. (Bokförlagets beskrivning av boken finns i kommentarerna).

Det Ă€r efterkrigstid och nöden Ă€r stor i det krigshĂ€rjade Syditalien. Napolitanska Antonietta Ă€r desperat i kampen för brödfödan och sĂ€tter sin sjuĂ„rige son Amerigo, tillsammans med tusentals andra barn, pĂ„ ett tĂ„g mot Bologna. Amerigo hamnar hos den ensamstĂ„ende Derna, vars svĂ„ger Alcide fĂ„r en avgörande roll i Amerigos liv nĂ€r han tillverkar en fiol Ă„t honom. Allt Ă€r annorlunda i Emilia Romagna – sprĂ„ket, mĂ€nniskorna, maten – men Amerigo anpassar sig snabbt till de nya levnadsvillkoren, inte minst tack vare musiken.

Men sÄ en dag har det blivit dags att ÄtervÀnda till Neapel. Amerigo ser med nya ögon pÄ smutsen och fattigdomen i Quartiere Spagnuolo och den olyckliga Antonietta. Han gör det han mÄste göra för att överleva, smyger ombord pÄ ett tÄg som tar honom tillbaka till sin fostermor Derna.

MÄnga Är senare nÀr Amerigo ÄtervÀnder till Neapel som en vuxen man och berömd fiollÀrare konfronteras han med sitt ursprung och det förflutna. Ska han strÀcka ut en hjÀlpande hand till sin bror, som han sjÀlv blivit hjÀlpt en gÄng? Hur lÄngt strÀcker sig en mÀnniskas skyldigheter gentemot en annan?

(Kopierat frÄn bokförlaget).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats anvÀnder Akismet för att minska skrÀppost. LÀr dig om hur din kommentarsdata bearbetas.