John Ajvide Lindqvist – VĂ€nligheten – Betyg: 5 av 5 – đŸ“š

.

John Ajvide Lindqvist – VĂ€nligheten – Betyg: 5 av 5 – 📚 – Ja, vad ska man sĂ€ga om denna bok. Precis som nĂ€r jag ska skriva om Stephen Kings och Fredrik Backmans böcker, sĂ„ rĂ€cker orden inte riktigt till. Och inte betygen heller, för den hĂ€r Ă€r vĂ€rd 10 av 5. Den hĂ€r boken Ă€r ett riktigt mĂ€sterverk av John Ajvide Lindqvist. Och precis som King och Backman, sĂ„ Ă€r John Ajvide helt fantastisk pĂ„ att sĂ„ fint skildra lite trasiga och udda mĂ€nniskor, och det gör han med ett otroligt stort hjĂ€rta. Boken handlar vĂ€l egentligen mest om relationer mellan mĂ€nniskor, och huvudpersonerna Ă€r sex vĂ€nner i trettioĂ„rsĂ„ldern i NorrtĂ€lje. Och den handlar om vĂ€nlighet och rĂ€dsla, och utanförskap, ensamhet, och gemenskap. Lite övernaturligt innehĂ„ller boken, men ovanligt lite för att vara John Ajvides böcker. Den var hĂ€rligt tjock, över sjuhundra sidor, och jag vĂ€xlade mellan att lĂ€sa den som e-bok, och att lyssna pĂ„ författarens egna mycket bra inlĂ€sning. Jag har Ă€lskat alla John Ajvide Lindqvist tidigare böcker, men det hĂ€r Ă€r hans klart bĂ€sta hittills. Den Ă€r bĂ„de otĂ€ck, rolig, varm, lĂ€ttlĂ€st, igenkĂ€nnande, medmĂ€nsklig, hemsk, berörande, och ja, den Ă€r typ allt. SĂ„ jag rekommenderar absolut boken till alla, bĂ„de ni som har Ă€lskat hans tidigare böcker, och till er som kanske inte har lĂ€st nĂ„got av honom tidigare. Och kanske speciellt till er som inte har vĂ„gat lĂ€sa nĂ„got av honom tidigare, för att ni kanske inte gillar fantasy och skrĂ€ck, för ni ska absolut lĂ€sa den hĂ€r. För den hĂ€r boken ska ingen missa.

.

.

VĂ€nligheten
John Ajvide Lindqvist

En klargul, lÄst container.

En höstmorgon 2018 stÄr den bara dÀr, i NorrtÀljes hamn. Ingen vet hur den har kommit dit. NÀr den sÄ smÄningom öppnas kommer dess innehÄll att förvandla NorrtÀlje. Den vardagliga vÀnligheten börjar att vittra bort.

Under denna förÀndringens tid fÄr vi följa sex personer runt 30 Är som Àven de Àr stadda i omvandling. Max och Johan spelar minigolf och Pokémon Go och undrar nÀr det verkliga livet ska börja. Siw och Anna gÄr pÄ gym för att bli av med sin övervikt. Marko och Maria flydde frÄn Bosnien som smÄ och har tillsynes lyckats vÀl i livet, men nÄgot gnager.

De arbetar som parkskötare, kassabitrĂ€de, Ă€ldrevĂ„rdare, bowlinghallsförestĂ„ndare, fondförvaltare och fotomodell. De Ă€r en omaka grupp varsinbördes relationer utvecklas och invecklas under berĂ€ttelsens gĂ„ng. VĂ€nligheten Ă€r John Ajvide Lindqvists hittills mest ambitiösa genom­skĂ€rning av samtiden, i det mikrokosmos som heter NorrtĂ€lje. I slutĂ€ndan handlar det om VĂ€nligheten kontra Fasan.

(Kopierat frÄn bokförlaget).

.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats anvÀnder Akismet för att minska skrÀppost. LÀr dig om hur din kommentarsdata bearbetas.