Jens Henrik Jensen – Yxskeppet – (Økseskibet)

.

.

Jens Henrik Jensen – Yxskeppet 
Betyg: 3,5 av 5 

.

Bokrecension – Jens Henrik Jensen – Yxskeppet – (Økseskibet) – 2019 – (2004) – Genre: Dansk Skönlitteratur / Roman / Kriminalroman

.

”Nina Portland är kriminalassistent vid Esbjergspolisen och ensamstående med en tioårig son. Under en poliskurs i Estland väcks hennes intresse för en rysk sjöman som var huvudpersonen i ett mystiskt fall från hennes första år vid polisen. Sjömannen anklagades för att ha mördat besättningen ombord på ett skepp som hittades omkringdrivande på Nordsjön, men han friades i brist på bevis.  

Men Nina Portland har svårt för att släppa det gamla fallet och bestämmer sig för att själv lösa det. Det för henne till en början ut i det estniska vinterlandskapet och därefter till London och Skottland, innan hon hamnar hemma i Esbjerg igen och i sitt eget förflutna, där lögner och hemligheter hon inte hade en aning om plötsligt stiger upp till ytan.

Ninas privata utredning har dock fått varningsklockorna att ringa både hos brittiska säkerhetspoliser och islamistiska fundamentalister,och när hon väl inser hur farlig hennes uppgörelse med det förflutna är har det blivit för sent att dra sig ur …”

(Kopierat från bokforlagetpolaris.se)

.

Jag har inte läst någon bok tidigare av den danska författaren Jens Henrik Jensen. Som jag har förstått det så har han gett ut tio böcker i Danmark. Och åtminstone fyra böcker finns tidigare översatta till svenska, och det är den populära Oxen-serien. 

Den här boken, Yxskeppet, är den första delen i Portland-serien. Boken kom ut i Danmark 2004 men först 2019 i Sverige. 

Jag tyckte boken var bra. Den var välskriven och spännande. Jag tyckte mycket om huvudpersonen, den kvinnliga kriminalassistenten Nina Portland. Och det bästa med boken tyckte jag var att följa med henne i hennes privatliv. 

Själva storyn var förstås också bra. Men kanske lite för mycket politik och spioner för mig. Och kanske lite för detaljerat. 

Men jag kan absolut rekommendera boken till alla som tycker om den här typen av böcker. 

Betyg: 3,5 av 5.

(Britt-Marie Bim Kullin)

.

Tack för recensionsexemplaret – Bokförlaget Polaris

.

GoodreadsBoktipsetAdlibris (inbunden)Adlibris (e-bok)Bokus (inbunden)Bokus (e-bok)

.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: