Elin Olofsson – Herravälde

.

.

Elin Olofsson – Herravälde 
Betyg: 5 av 5

.

Bokrecension – Elin Olofsson – Herravälde – 2019 – Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman

.

”Det är försommar 1921 när Alice måste kliva in som direktör i sin makes ställe. Efter hans slaganfall upptäcker hon att allt är ett luftslott. Ingen går att lita på – allra minst hon själv. Rollen hon fostrats till spricker sönder och lusten till Halvard, den man hon gav upp, vill bara inte dö. Så kommer Thomasine, som efter ett möte med mästermålaren Anders Zorn bestämt sig för att bli konstnär. Kan hennes tvivelaktiga förflutna vara Alice till hjälp? Samtidigt säljer pigan Brita uppgifter om sin arbetsgivare till tidningsmannen Gustaf. Deras relation påverkar till slut riksdagsvalet.

Det är året då kvinnor för första gången får rösta men männen fortfarande har makten över allt. Herravälde handlar om tre kvinnors kamp för frihet.”

(Kopierat från wwd.se)

.

Herravälde är författaren Elin Olofssons femte roman. Jag har inte läst något av henne tidigare, utan den här boken är det första som jag läser av henne. 

Men jag ska definitivt kolla upp författarens fyra tidigare böcker, eftersom jag tyckte väldigt, väldigt mycket om den här boken. 

Boken är mycket välskriven, och har ett skönt läsflyt. Det är väldigt bra och starka kvinnoporträtt i den, och jag tyckte mycket om karaktärerna. Väldigt fina miljöbeskrivningar är det, mest från den svenska landsbygden. Och trots att den utspelar sig för nästan hundra år sedan, så känns den ändå modern och aktuell. En riktigt bladvändare var den, jag hade mycket svårt att lägga den ifrån mig, för jag ville veta hur det skulle gå för Alice, Brita, och Thomasine. 

”Herravälde handlar om tre kvinnors kamp för frihet”. – Så står det på förlagets hemsida om boken, och det tycker jag är en mycket bra beskrivning. 

Jag rekommenderar varmt boken. 

Betyg: 5 av 5.

(Britt-Marie Bim Kullin)

.

Tack för recensionsexemplaret – Bokförlaget Wahlström & Widstrand 

.

GoodreadsBoktipsetAdlibris (inbunden)Adlibris (e-bok)Bokus (inbunden)Bokus (e-bok)

.

2 Responses to Elin Olofsson – Herravälde

  1. Sonja Sundström skriver:

    Jag måste läsa fortsättningen nu….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: