Jag skulle vilja ha lite tips, råd, synpunkter, och erfarenheter från er som har opererats för grå starr. Och för er som har opererats och satt in torisk-multifokala linser (korrigerar synfel på både kort och långt håll för dom som har astigmatism (brytningsfel)). . Jag ska opereras för grå starr på båda ögonen. Men jag funderar på att kanske passa på att även sätta in premiumlinser i båda ögonen, så jag slipper glasögon helt. Jag har synfel på både kort och långt håll, och jag har astigmatism (brytningsfel). Så jag måste i så fall ha dom torisk-multifokala linserna. Men dom kostar ju en hel del, så jag skulle gärna vilja höra erfarenheter från andra som har satt in såna linser. .

6 Responses to Jag skulle vilja ha lite tips, råd, synpunkter, och erfarenheter från er som har opererats för grå starr. Och för er som har opererats och satt in torisk-multifokala linser (korrigerar synfel på både kort och långt håll för dom som har astigmatism (brytningsfel)). . Jag ska opereras för grå starr på båda ögonen. Men jag funderar på att kanske passa på att även sätta in premiumlinser i båda ögonen, så jag slipper glasögon helt. Jag har synfel på både kort och långt håll, och jag har astigmatism (brytningsfel). Så jag måste i så fall ha dom torisk-multifokala linserna. Men dom kostar ju en hel del, så jag skulle gärna vilja höra erfarenheter från andra som har satt in såna linser. .

 1. Camilla skriver:

  Har tyvärr inte satt in sådana linser själv men det är sådana jag själv skulle behöva om jag gör en op. Min mamma och min bror har korrigerat synen med laser/skrapat linsen eller dylikt men de hade ej astigmatism. Båda är dock supernöjda med.op.

  F
  Hoppas någon bidrar med sina erfarenheter. Då kommer jag också passa på att läsa!

  • @ Camilla: Tack för svar. Bra att höra att din mamma och din bror är nöjda. Skulle ju väldigt gärna vilja höra någon som även har astigmatism också, om dom är nöjda. Men inget svar hittills.

 2. Pia skriver:

  Jag satte in ”uppgraderade linser för åtta år sedan. tror de hette något annat då. Är nöjd ibland säger jag att jag ser lite halvdåligt avseende allt. Toppen att slippa leta glasögon så jag ångrar det inte. Den första läkaren ville operera in olika linser i varje öga, d v s i ena en som man såg bra på långt håll och i det andra en som man såg bra med på nära håll, men nej det ville inte jag, sedan träffade jag en f d granne som hade gjort det och var missnöjd.
  Den läkaren som jag träffade först och skulle operera mig ville göra det efter sin semester och det skulle dröja lång tid. Klart ha ville ha operationen och få betalt eftersom alla läkare gör det här lite som extra knäck. Kontaktade mottagningen och fick en annan läkare. Jag hade galopperande starr som gjorde att det märktes skillnad bara på en månad och jag fick inte köra bil. Gjorde min operation vid Globen.

  Glad att jag la till 32.000 för uppgradering av operationen.

  • @ Pia: Tack för din utförliga kommentar. Du skriver att du är nöjd, men att du ibland säger att du ser lite halvdåligt avseende allt. Hur menar du då? Har du läsglasögon när du läser böcker och/eller på mobilen? Eller klarar du dig utan?

 3. Pia skriver:

  Klarar mig utan ! de sa att jag kanske skulle behöva datorglasögon men jag har skärmen närmare än vanligt så jag skaffade aldrig det. Jämfört med min man så ser jag lite sämre på typ avstånd. När jag läst på mkt på mobilen kan jag ha svårt att ställa om och se på tv direkt. Min bror ville inte slippa ha glasögon han har haft det sedan 20 års åldern och kände lite att det hängde ihop med hans identitet, något att tänka på. Eftersom jag aldrig använt glasögon regelbundet så har jag sparat enormt med tid eftersom jag aldrig behöver att leta efter glasögon, nu är det bara mobilen jag letar efter 🙂 .Och sedan kan man ju räkna ut vad glasögon kostar och jämföra med operationen.

  • @ Pia: Tack för ditt svar igen. Jag har inget emot glasögon egentligen, inte nu när jag har progressiva. Jag vill antingen aldrig ha glasögon, eller så alltid ha glasögon. Inte ha typ läsglasögon. Utan ska jag ha, då ska dom sitta på jämt. Och jag är riktigt petig på att vilja se riktigt bra. Har hittills bytt glasögon vartannat år. Så är ju väldigt tveksam till operationen, om det innebär att jag kommer att se sämre. Det är därför jag så gärna vill höra andras erfarenheter, som har gjort operationen, och inte bara dom som jobbar med det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: