Joakim Palmkvist – Den vedervärdige boktjuven

——— 

Den vedervärdige boktjuven

———

Joakim Palmkvist – Den vedervärdige boktjuven – (2018) – (Genre: Svensk Skönlitteratur / Kortroman) 

———

”I november 1979 försvinner 29-åriga Carina Johansson i Malmö. Hon är en orolig själ som har givit sig av förut, men nu var det länge sedan. Hennes treårige son ska komma hem till henne dagen därpå och det brukar hon alltid sköta. Men veckorna går utan livstecken. Det märkliga är någon hämtar ut hennes sjukpension och att det syns att någon varit i hennes lägenhet.

I december 2006 får kriminalreportern Joakim Palmkvist ett anonymt brev med två strofer på latin som betyder ungefär ”ingen återvändo” och ”inget mänskligt är mig främmande”. Brevet har inga fingeravtryck och det är omöjligt att spåra avsändaren, men Joakim är ändå säker på vem brevskrivaren är.

Den vedervärdige boktjuven är berättelsen om den iskalle mördaren Bengt Hjalmarsson. Det finns mord som dröjer sig kvar och som griper tag i både luttrade poliser och erfarna journalister. Joakim Palmkvist har i över tio år läst domar, brottsutredningar och psykologutlåtanden för att försöka förstå Bengt Hjalmarssons drivkrafter. Som kriminalreporter på Sydsvenska Dagbladet har han flera decenniers erfarenhet av att bevaka grov kriminalitet, gänguppgörelser och mord. Få andra svenska författare har samma djupa kännedom både om rättsmaskineriets innersta väsen och om hur en mördares logik fungerar.

True Crime från Bonnier Bookery – verkliga mordfall, äkta utredningar. Följ riktiga människoöden i brottens skugga.

Joakim Palmkvist, född 1967, är författare och journalist bosatt i Malmö. Han är född och uppvuxen i Småland, utbildad i Lund och London. Han har tidigare utgivit Maffiakrig (2011), Äventyr i Svenssonland (2015), Hur man löser ett spaningsmord – Therese Tangs berättelse(2017).

(Kopierat från bonniersbookery.se)

——–

Jag är ju egentligen ingen större fan av kortromaner och noveller. Jag gillar ju långa och tjocka romaner. Men ibland kan jag tycka att det är trevligt att sticka emellan med lite kortare berättelser. Har nu läst åtta stycken kortromaner från Bonnier Bookery. En del var väldigt korta, och en del var nästan lika långa som vanliga romaner. Alla var bra och läsvärda. Här skriver jag lite om en av böckerna.

(Bonnier Bookerys utgivning består av underhållande skönlitteratur i både kortare och längre format, följetonger och upplysande fackböcker. Alla titlar utkommer som e-bok och ljudbok.)

Boken är en dokumentär, True Crime, om ett otäckt mordfall 1979. Kändes som att lyssna på en av alla krimpoddar som nu finns. Bra och intressant var den. 

Rekommenderas. 

(Britt-Marie Bim Kullin)

———

Betyg: 3 av 5.

———

Denna bok var ett recensionsexemplar, en e-bok i epub-format, från Bokförlaget Bonniers Bookery.

———

Och här är några länkar till, om någon kanske vill läsa mer om boken, eller läsa vad andra tycker om den: GoodreadsBoktipsetAdlibrisBokus

——— 

3 Responses to Joakim Palmkvist – Den vedervärdige boktjuven

 1. Gunilla skriver:

  Efter alla thriller och deckare är de skönt med en
  lugnare bok emellan alla hemskheter.
  Läser nu ”Nej och och åter Nej”. Har även Berlinerpooplarna på gång som jag finner läsvärd och det är många böcker som följer på den.
  Det är bra med tips för det är lätt att man fastnar, tycker jag läser
  olika men det finns alltid nytt att ta del av och där kommer du in med en hel del, så det tackar jag för.

  Fina bilder på alla småttingar du visat, de är så söta och måste
  varit en härlig sommar tillsammans.
  Kram!

 2. […] Jag har tidigare läst en liknande bok av samma författare, Den vedervärdige boktjuven.  […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: