Malin Persson Giolito – Processen

——— 

Processen

———

Malin Persson Giolito – Processen – (2018) – (Genre: Svensk Skönlitteratur / Kortroman) 

———

”I skuggan av det stora terrorattentatet, 34 minuter av skräck, har livet nästan börjat återgå till det normala. Trots att Youssuf den här dagen är trött efter sent kvällsarbete i puben, pluggar han till nästa juridiktenta på biblioteket. När han inser att två poliser styr sina steg mot honom går hans tankar direkt till sin far. Pappan som han alltid är orolig för och som bara måste finnas där, vad har hänt honom? Men poliserna levererar det obegripliga faktumet att det gäller Youssuf själv, hans namn har dykt upp i utredningen av attentatet.

I ett samhälle med förhöjd säkerhetsnivå är ingenting viktigare än kampen mot terrorismen. När det råder undantagstillstånd behövs inte mycket för att polisen ska ha rätt att agera, snabbt och kraftfullt. Den enskildes rättigheter får stå åt sidan medan rädslan och fördomarna sprider sig och Sophia Weber (från Bortom varje rimligt tvivel och Bara ett barn) kan bara stå bredvid och titta på.

Efter det stora genombrottet med Störst av allt ger sig Malin Persson Giolito i kast med vår samtids största rädsla. Hon har som alltid en knivskarp blick på rättssamhället och stor empati för dem som hamnar utanför. Processen är en drabbande berättelse om hur en enkel misstanke om brott som får snabb spridning kan skapa en oåterkallelig tragedi. Malin Persson Giolito skänker hela sin vinst för bokförsäljningen av Processen i Sverige till Amnesty International.

Malin Persson Giolito fick 2016 ett stort genombrott med den kritikerhyllade rättegångsthrillern Störst av allt. Den belönades bl. a. med pris för Årets bästa kriminalroman och Glasnyckeln och har sålt i över 400.000 exemplar bara i Sverige. Översättningsrättigheterna är sålda i 29 länder och Störst av allt kommer att bli Netflix första svenska originalserie.

Malin Persson Giolito har arbetat som advokat och på Europeiska kommissionen i Bryssel och tidigare gett ut romanerna Dubbla slag (2008), Bara ett barn (2010) och Bortom varje rimligt tvivel (2012). Hon är född 1969, uppvuxen i Djursholm och bor idag med sin familj i Bryssel.”   

(Kopierat från bonniersbookery.se) 

——–

Boken Processen är en av tre böcker som ingår i boktrilogin, Tre författare om samtidens största rädsla – Svensk terror – När det värsta händer, från det nya bokförlaget Bonnier Bookery. Dom andra två böckerna är, För dem jag älskar av Anna Jansson, och Stockholm Odenplan av Jonas Bonnier. Alla tre böckerna är kortromaner på cirka etthundra sidor. 

(Bonnier Bookerys utgivning kommer att bestå av underhållande skönlitteratur i både kortare och längre format, följetonger och upplysande fackböcker. Alla titlar utkommer som e-bok och ljudbok.)

Jag tyckte mycket om boken Processen, precis som jag alltid tidigare har tyckt om det som Malin Persson Giolito har skrivit. Tycker om hennes sätt att skriva. 

Processen är en tänkvärd berättelse. Enkel och lättläst, men med djup och mening. Om hur en misstanke kan få förödande konsekvenser. 

Rekommenderas absolut. 

(Britt-Marie Bim Kullin)

———

Betyg: 4 av 5.

———

Denna bok var ett recensionsexemplar, en e-bok i pdf-format, från Bokförlaget Bonniers Bookery.

———

Och här är några länkar till, om någon kanske vill läsa mer om boken, eller läsa vad andra tycker om den: GoodreadsBoktipsetAdlibrisBokus

——— 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: