Katarina Wennstam – Flickan och skammen

——— 

flickan-och-skammen

———

Katarina Wennstam – Flickan och skammen – (2016) – (Genre: Svensk Skönlitteratur / Dokumentär / Fakta)

———

””Kvinnor och flickor har i alla tider stämplats för sin sexualitet. Ibland har det inte ens med faktiska sexuella handlingar att göra, en flicka som tar plats kan snabbt stämplas som hora eller slampa. Inget är effektivare för att oskadliggöra en kvinna.”
Flickan och skammen är ett kritiskt reportage om ryktesspridning, sexualitet och skam, skriven i samma anda som de banbrytande böckerna Flickan och skulden och En riktig våldtäktsman. 

(Kopierat från albertbonniersforlag.se)

——– 

Katarina Wennstam är en av mina favoritförfattare. Både när hon skriver skönlitterära romaner, och när hon ger ut sina dokumentära faktaböcker. 

Jag har älskat alla hennes sju spänningsromaner, och här är en länk till mitt blogginlägg om hennes senaste bok, Skymningsflickan, där det också finns länkar till dom sex tidigare böckerna.

Men jag har också tyckt väldigt mycket om hennes två dokumentära faktaböcker, Flickan och skulden, och En riktig våldtäktsman, och jag länkar här till mina blogginlägg om dom två böckerna. Dom gavs ut första gången 2002 och 2004. 

Nu har Katarina kommit ut med en ny faktabok, Flickan och skammen, i samma ämne som dom två tidigare böckerna. Och man kan ju lätt se att inte mycket har förändrats på dom fjorton åren sen den första boken kom ut. Den här boken är tyvärr lika aktuell nu som dom två tidigare var då. 

Konstigt att det inte har gått speciellt mycket framåt i det här området, faktiskt inte ens sen jag var ung, på sjuttiotalet. Vissa framsteg har väl gjorts, men på andra tycker jag att det faktiskt har gått bakåt till och med. 

Tycker att det här är en mycket viktig bok som alla borde läsa. Kanske speciellt att den borde läsas i skolorna. Vi måste kämpa vidare inom dessa områden, och försöka att förändra attityder och synsätt. 

Rekommenderas absolut. 

(Britt-Marie Bim Kullin)

———

Betyg: 5 av 5.

———

Denna bok var ett recensionsexemplar, en e-bok i epub-format, från Bokförlaget Albert Bonniers Förlag.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

Och här är några länkar till, om någon kanske vill läsa mer om boken, eller läsa vad andra tycker om den: GoodreadsBoktipsetAdlibris (danskt band)Adlibris (e-bok)Bokus (danskt band)Bokus (e-bok)

——— 

One Response to Katarina Wennstam – Flickan och skammen

  1. […] är en länk till min recension av hennes senaste bok, före den här, Flickan och skammen, där det också finns länkar till mina recensioner av hennes tidigare […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: