Henrik Tord – Laboon

——— 

Laboon

———

Henrik Tord – Laboon – Vågen som äter människor – (2016) – (Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman)

———

”Annandagens morgon. Sandra och Matti ser hur vågen närmar sig som ett vitt skum vid horisonten. De letar förtvivlat längs stranden efter sin son Viktor. Sedan dundrar havet in.

Samtidigt, på en båt strax utanför Khao Lak. Alla i dyksällskapet är chockade. De har lyckats ta sig upp från trettio meters djup trots havets strömmar som kastat runt dem som trasdockor. Marko, dykinstruktören med ett mörkt förflutet, blickar ut över förödelsen när de närmar sig land. Kaoset, alla döda kroppar. Det här är min chans.

Sex år senare väcks Sandra av telefonen. Åren av bottenlös sorg har satt sina spår. Huset ekar tomt, Matti är utflyttad. Hon kisar mot den bländande skärmen. Vem ringer mitt i natten?

Det här är Bertil Arvidsson från ambassaden i Bangkok.

Hon blir iskall. Är detta samtalet? Efter sex år!

Mannen harklar sig: Vi har hittat er son.

Laboon är en känsloladdad thriller om mänskligt mörker, om oändlig saknad och om människors längtan efter att få börja om till vilket pris som helst. Det är den fristående sista delen i Svart paradis-trilogin, som inleddes med Kum utnämnd till en av 2012 års bästa deckare av Svenska Dagbladet. 2014 kom den kritikerrosade uppföljaren Lasaros tårar.”

(Kopierat från ordfrontforlag.se)

——–

”Laboon” är Henrik Tords tredje bok. Först kom han ut med ”Kum” år 2012. Sen kom ”Lasaros tårar” ut 2014. Och nu 2016 så kom alltså ”Laboon”. 

Jag har tidigare läst både Kum och Lasaros tårar, och jag tyckte väldigt mycket om dom båda två. Här är en länk till min recension av Kum. Och här är en länk till min recension av Lasaros tårar.

Och nu har jag alltså läst Laboon, och tyckte precis lika mycket om den.

Jag tycker att Henrik Tord skriver mycket speciella böcker, i en alldeles egen genre. Laboon är den tredje och avslutande boken i Svart paradis-trilogin. Men böckerna är helt fristående från varandra, och kan läsas i vilken ordning som helst. Det som är gemensamt för dom, det är att dom alla tre utspelar sig i Sydostasien. Det är fristående mörka thrillers från paradisets baksida, som det står på Henrik Tords hemsida. 

Laboon handlar om tsunamin i Thailand på annandagen 2004, en nioårig pojke försvinner i vågen, och återkommer sex år senare. 

Boken är mycket välskriven och väldigt spännande. Jag blev även mycket berörd av den. 

Rekommenderar varmt boken, precis som jag gör med Henrik Tords två tidigare böcker. Och jag hoppas verkligen på fler böcker av honom. 

(Britt-Marie Bim Kullin)

———

Betyg: 4,5 av 5.

———

Denna bok var ett recensionsexemplar, en pappersbok i inbundet format, från Bokförlaget Ordfront.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

Och här är några länkar till, om någon kanske vill läsa mer om boken, eller läsa vad andra tycker om den: GoodreadsBoktipsetAdlibris (inbunden)Adlibris (e-bok)Bokus (inbunden)Bokus (e-bok)

——— 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.