Petra Holst – Bländad

——— 

Bländad

———

Petra Holst – Bländad – (2016) – (Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman)

———

”Bländad är en klaustrofobisk och oavlåtligt spännande relationsroman om ondskan som finns mitt ibland oss, om kärlek och svek, och om faran i att låta sig bländas av dem som bara ger sken av att vilja gott.

Liv bor med sin man Martin och sina 14-åriga tvillingdöttrar i en skånsk villaidyll. De kämpiga småbarnsåren är över och hon trivs med sitt arbete som lärare. Hon mår bra nu.

Så får hon en ny granne i huset mittemot. Det visar sig vara Malena, Livs ungdomsvän. Det har gått många år sedan de sågs, många år sedan Julian. Liv har lagt det bakom sig, hon är starkare nu, vuxnare.

Men trots att Liv försöker hålla avståndet förvandlas hon på nytt till en fluga som sprattlar i Malenas nät. Snart har den trygga vardagen fallit i bitar och det finns ingenstans dit Liv kan fly. Grannarna i kvarteret börjar undvika henne, i arbetet på skolan är hon på väg att tappa fotfästet och hon vet inte ens om hon kan lita på sin egen man.

Det förflutna hinner ikapp henne, och medan Liv kämpar för att rädda sig själv och sin familj blir minnena från det fruktansvärda som hände under sista året på gymnasiet allt tydligare.” 

(Kopierat från forum.se)

———

Petra Holst har gett ut två böcker tidigare, och jag har läst dom båda två, och tyckt mycket om dom båda. Här är en länk till min recension av hennes första bok, Jag brukade drömma om dig, som kom 2010. Och här är en länk till hennes andra bok, Så länge jag minns, som kom 2012. 

Nu har jag läst Petras tredje bok, Bländad, och jag tyckte precis lika mycket om den. Det som gör Petra annorlunda mot dom flesta andra författare, det är att hennes tre böcker är helt olika varandra. Jag tycker annars att dom flesta författares böcker är i serier, eller i alla fall i samma genre, och ofta rätt så lika varandra. 

Boken Bländad kallas för en relationsroman på bokförlagets hemsida. Men jag tycker nog att man lika gärna kan kalla den för ett drama, eller en thriller, eller en spänningsroman, eller en psykologisk roman, eftersom boken har många bottnar. 

Boken är mycket välskriven, och med trovärdiga karaktärer. Den har en krypande spänning i sig, och var svår att lägga ifrån sig. Den är lättläst och har hög igenkänningsfaktor. Och den är absolut inte förutsägbar. 

Jag tyckte väldigt mycket om boken, och jag rekommenderar den varmt, precis som jag gör med Petras tidigare böcker. Och jag hoppas verkligen att det inte dröjer fyra år igen tills nästa bok av Petra kommer ut. 

(Britt-Marie Bim Kullin) 

———

Betyg: 4,5 av 5.

———

Denna bok var ett recensionsexemplar, en pappersbok i inbundet format, från Bokförlaget Forum.

Här har jag bloggat om boken tidigare. 

———

Och här är några länkar till, om någon kanske vill läsa mer om boken, eller läsa vad andra tycker om den: GoodreadsBoktipset, Adlibris (inbunden)Adlibris (e-bok)Bokus (inbunden)Bokus (e-bok)

——— 

One Response to Petra Holst – Bländad

  1. […] länkar till mina recensioner av böckerna: Jag brukade drömma om dig, Så länge jag minns, och Bländad. Alla är helt fristående från […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.