Camilla Sten – En annan gryning

——— 

En annan gryning

———

Camilla Sten – En annan gryning – (2016) – (Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman)

———

”Klass A: Biologiska föräldrar samt mor- och farföräldrar svenskfödda. Inga restriktioner.

Klass B: Båda biologiska föräldrar svenskfödda. En eller flera biologiska mor- eller farföräldrar utlandsfödda. Restriktioner gällande sjukvård, tandvård. Se förordning (2030:431) om tillgång till välfärd.

Klass C: En biologisk förälder svenskfödd. Restriktioner gällande sjukvård, tandvård, universitet, bostad. Se förordning (2030:431) 

Isa vet hur man ska vara. Man håller huvudet nere. Man håller käften. Man drar ingen uppmärksamhet till sig. Kanske var det annorlunda en gång i tiden, men det spelar ingen roll nu. Isa är Klass B, och hon kan spelreglerna.

Om nätterna är sanningen en annan. Om nätterna gör Isa och hennes vänner uppror i det tysta. Genom att hacka partibloggar och sprida flygblad med olaglig antiregeringspropaganda försöker de göra sina röster hörda. Men polisen är dem hack i häl, och när en anonym bloggare säger sig ha information som skulle kunna störta regeringen måste de bestämma en gång för alla hur mycket de egentligen är villiga att offra.

Hur mycket det är värt att inte behöva hålla käften.

En annan gryning utspelar sig i en nära framtid där ett främlingsfientligt parti fått regeringsmakten. Det är en roman om rädsla och rasism, men också om de som vågar stå upp emot hatet. Men framför allt är det en roman om Sverige, ett isande kallt Sverige som kanske är närmare än vi tror.”

(Kopierat från ordfrontforlag.se)

——–

En annan gryning tycker jag var en mycket, mycket bra bok av den debuterande tjugofyraåriga författaren Camilla Sten. 

Boken är en dystopisk framtidsroman som utspelar sig år 2046 i ett Sverige där ett främlingsfientligt parti har makten. Människorna är indelade i fem olika klasser, och har olika restriktioner beroende på klasstillhörighet. 

Boken är mörk, i ett Sverige som till stor del är förstört av både rasism, främlingsfientlighet, terrorism, och miljöförstöring. 

Men boken är också ljus, med människor som kämpar i det tysta med kampen för ett rättvisare samhälle. 

Boken är skriven i jag-form, av Isa, som tillsammans med en grupp vänner strider för ett bättre Sverige. 

Jag tyckte verkligen om boken. Den känns verklig, och som om det faktiskt tyvärr skulle kunna bli i framtiden, om det vill sig riktigt illa. Spännande är den. Och även om boken har ett slut, och ingen cliffhanger, så känns det ändå som om det skulle kunna komma en fortsättning. Jag skulle i alla fall mycket gärna läsa en bok till om Isa och hennes vänner i ett framtida Sverige, som vi förhoppningsvis aldrig får se i verkligheten. 

(Britt-Marie Bim Kullin)

———

Betyg: 4,5 av 5.

———

Denna bok var ett recensionsexemplar, i inbundet format, från Bokförlaget Ordfront.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

Och här är några länkar till, om någon kanske vill läsa mer om boken, eller läsa vad andra tycker om den: GoodreadsBoktipsetAdlibris (inbunden)Adlibris (e-bok)Bokus (inbunden)Bokus (e-bok)

——— 

One Response to Camilla Sten – En annan gryning

  1. […] för tre år sedan. Jag tyckte väldigt mycket om den boken, som fick 4,5 av 5 i betyg från mig. Här är en länk till min recension av den […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: