”Sekten på Dimön” av Mariette Lindstein

°

Sekten på Dimön

———

”Sekten på Dimön” av Mariette Lindstein (2015) (Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman)

———

”På en dimmig och vindpiskad ö utanför Bohusläns kust, har en New Age-rörelse slagit sig ner. Deras karismatiske ledare, Franz Oswald, har utvecklat en lära, ViaTerra, som sägs återställa själslig frid och kroppens naturliga balans. Rörelsen har en magnetisk dragningskraft på kändisar och makthavare i höga positioner. Sofia Bauman, som precis tagit sin universitetsexamen, blir fascinerad av Oswalds lära. Osäker på vad hon vill göra med sitt liv, och charmad av Oswald, antar hon hans jobberbjudande. Snart blir hon dock varse de enorma uppoffringar som engagemanget kräver. Och när sommaren ger vika och höstdimman driver in och slukar ön, börjar hon undra om hon blivit indragen i en sekt. Samtidigt anar hon att det finns en skillnad mellan rörelsens ansikte utåt och Oswalds avsikter, och ju fler stenar hon vänder på, desto mer ångrar hon sitt beslut.
Men Oswald styr med järnhand och ett elstängsel har rests runt sektens ägor.
Vägen tillbaka till ett normalt liv förvandlas långsamt till en mardröm.
För ingen har någonsin lämnat ViaTerra.

(Kopierat från morkersdottir.com)

———

”Året var 2004. Jag satt på en buss, på väg till South Central, ett av Los Angeles största ghetton. Klädd i t-shirt och jeans med en ryggsäck som endast innehöll underkläder. Tvåhundra dollar, insydda i behån av rädsla för kroppsvisitering. Detta var allt jag ägde i världen. Inget pass eller ID-handlingar och utan kontakter i USA. South Central var den bästa platsen att gömma sig på. Ingen skulle våga leta efter mig där. Men jag var inte rädd. Denna korta stund på en buss tedde sig som en resa till himmelriket. För det var där jag drog de första, friska andetagen av frihet efter 20 år i en sekt. Världen utanför de dammiga bussfönstren var ny och vidunderlig. Och allra mest var den min. Jag visste att nu skulle allt bli bra.

Lyckoruset höll i sig länge. Men så kom mardrömmarna och ångesten. Minnena som det inte fanns plats för i vardagen. Känslan av att sitta fast, som aldrig riktigt gav vika. Jag fick ett råd från en kär vän: ”Du måste skriva om det här. Du gillar ju att skriva.” Det var så jag förstod att man kan skriva sig frisk från sektsjuka. Ord skapar ett visst avstånd. Man kan se den absurda verkligheten utifrån och förundras. Till och med skratta. Och såren läks. Ordet är ju fritt. Må det alltid vara så.”

Mariette Lindstein är född och uppväxt i Halmstad. Som tjugoåring gick hon med i den kontroversiella Scientologikyrkan och arbetade under tjugofem års tid på alla nivåer i kyrkan inklusive toppen av hierarkin på dess högkvarter utanför Los Angeles.

Mariette flydde från Scientologikyrkan 2004 och har sedan dess arbetat som förskolelärare, fotograf och översättare. De senaste två åren har hon dock vigt sitt liv till att skriva och engagera sig i sektfrågor på heltid.

Sekten på Dimön är hennes debutroman och första delen i en trilogi om sekten. 

(Kopierat från morkersdottir.com)

——— 

Det här är en en roman, fast den har mycket verklighet i sig ändå. Det handlar om en sekt som kallas ViaTerra, men som påminner en hel del om verkliga sekter, till exempel Scientologikyrkan. Författaren, Mariette Lindstein, var med i Scientologikyrkan i tjugofem år, innan hon flydde därifrån för cirka tio år sedan. Så romanen bygger ju mycket på hennes egna upplevelser där. Men boken är skriven som en roman, och det är den första boken i en trilogi om sekten. 

Jag tyckte mycket om boken, som var både lättläst, välskriven, och spännande. Stämningen och spänningen trappades hela tiden upp, och jag tyckte att boken hade ett ordentligt slut, trots att det är den första boken i den planerade trilogin. Att läsa böcker om sekter, både romaner och dokumentära böcker intresserar mig mycket. Det är fascinerande att läsa om fenomenet sekter. 

Så jag rekommenderar verkligen boken till alla. Och jag ser fram emot att läsa dom kommande två böckerna. 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 4,5 av 5.

———

Denna bok var ett recensionsexemplar, en pappersbok i inbundet format, från Bokförlaget Mörkersdottir Förlag.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

Och här är några länkar till, om någon kanske vill läsa mer om boken, eller läsa vad andra tycker om den: GoodreadsBoktipsetAdlibris (inbunden)Adlibris (e-bok)Bokus (inbunden)Bokus (e-bok)

——— 

5 Responses to ”Sekten på Dimön” av Mariette Lindstein

  1. Anonym skriver:

    Javisst är denna bra…Lyssnar på den nu….
    Lille Albin får gå extremlånga kisserundor.för man vill inte sluta lyssna…men Albin är nöjd.

  2. Majsan skriver:

    Jaaa… det var jag !!!…..Kram Majsam

  3. […] har läst den första boken i serien ViaTerra, Sekten på Dimön. Jag tyckte att den var mycket bra, och länken går till min recension av boken. Dom två […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.