”Alla borde vara feminister” (We Should All Be Feminists) av Chimamanda Ngozi Adichie

°

Alla borde vara feminister

°

———

”Alla borde vara feminister” (We Should All Be Feminists)  av Chimamanda Ngozi Adichie

———

”Katarina Wennstam läser Alla borde vara feminister – Chimamanda Ngozi Adichies personliga och inspirerande upprop för en feminism som angår oss alla och som lyfter blicken ut mot världen. Texten är från början ett bejublat TED-talk som setts av över två miljoner människor på Youtube, och som samplats av Beyoncé i låten ***Flawless. Första gången författaren Chimamanda Ngozi Adichie blir kallad feminist är hon fjorton år. ”Det var inte någon komplimang. Det hörde jag på tonen – det var en ton som hade passat ett yttrande som: ‘Du är ju för terrorism.'” Istället för att värja sig mot ordet bestämmer sig Chimamanda Ngozi Adichie för att göra det till sitt, och strunta i omgivningens invändningar om att alla feminister är olyckliga och ogifta manshatare, att feminism är något i grunden oafrikanskt och att riktiga feminister inte bär läppglans. Alla borde vara feminister ges ut i samarbete med Sveriges Kvinnolobby, FN-förbundet, LO, TCO, Teskedsorden, Unizon och Gertrud Åström. Boken distribueras under december månad som en gåva till alla elever i årskurs 2 i den svenska gymnasieskolan. ”Genus spelar en viktig roll i hela världen. Och jag skulle gärna vilja att vi i dag börjar drömma om ett annorlunda samhälle. En rättvisare värld. En värld med lyckligare män och lyckligare kvinnor som är ärligare mot sig själva. Och det är så här vi ska börja: vi måste uppfostra våra döttrar annorlunda. Vi måste även uppfostra våra söner annorlunda.” Chimamanda Ngozi Adichie

(Kopierat från storytel.se)

——–

Femtio sidor eller fyrtio minuter, beroende på vilket format som man föredrar. Jag lyssnade på den, och det var Katarina Wennstam som var uppläsare. 

En mycket bra och viktig bok, som alla borde ta sig tid till att läsa eller lyssna på. 

Rekommenderas varmt. 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Denna bok var en ljudbok som jag lyssnade på genom Storytel. 

———

Och här är några länkar till, om någon kanske vill läsa mer om boken, eller läsa vad andra tycker om den: Boktipset (danskt band), Boktipset (ljudbok)Adlibris (danskt band)Adlibris (e-bok)Adlibris (ljudbok)Bokus (danskt band)Bokus (e-bok)Bokus (ljudbok)

——— 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: