”Sju dagar kvar att leva – En berättelse om brott och dödsstraff” av Carina Bergfeldt

°

Sju dagar kvar att leva

———

”Sju dagar kvar att leva – En berättelse om brott och dödsstraff”  av Carina Bergfeldt (2015) (Genre: Svensk Skönlitteratur / Dokumentär)

———

Carina Bergfeldt, född 1980, är reporter och kolumnist på Aftonbladet. 2012 tilldelades hon Stora Journalistpriset i kategorin Årets Berättare för sitt reportage ”Dagen vi aldrig glömmer” om massakern på Utøya. Juryns motivering var ”Av tusen lösa trådar väver hon en tät och tydlig berättelse som griper tag och vägrar släppa.”

Hon har även rapporterat från USA-valet 2012, bombdåden under Boston Maraton 2013 och rest genom Afrika för tidningens räkning 2014. Sommaren 2013 tillbringade hon i USA och skrev den uppmärksammade artikelserien ”En vecka med döden” om den sista veckan i dödsdömde Vaughn Ross liv. Resan följdes upp sommaren 2014, vilket resulterade i boken Sju dagar kvar att leva.

Carina Bergfeldt har tidigare arbetat som lokalreporter på bland annat Skaraborgs Läns Tidning, TV4 Halland och NBN News i Newcastle, Australien. Hon är uppvuxen i Götene i Skaraborg, men bor numera i Stockholm. År 2012 debuterade hon som författare med kriminalromanen Fadersmord.

———

”Där sitter han till slut, på andra sidan av ett skottsäkert glas. Fyrtioettåringen hon flugit över Atlanten för att träffa. Mannen som snart ska dö. Han lyfter telefonluren och presenterar sig.

När den prisbelönta reportern och kolumnisten Carina Bergfeldt möter Vaughn Ross återstår en vecka av hans liv. Han är dömd till döden i Texas, den amerikanska delstat som avrättar flest fångar. I tio år, nio månader och tio dagar har Vaughn Ross väntat på att dö, för att sona de mord han dömdes för 2002.

Samtalet blir starten på en vecka i Texas som involverar en pastor, en fängelsedirektör, en kvinna som älskar en mördare, en familj som vill ha hämnd och en polis som avgett ett löfte som infrias först när giftet injiceras.

Men allt börjar med mannen som har sju dagar kvar att leva.”

(Kopierat från norstedts.se)

——–

Det här är en mycket stark och välskriven dokumentär bok, som verkligen grep tag, berörde mig, och gick rätt in i både magen, hjärtat, och hjärnan. 

Att den är välskriven kanske inte är så konstigt, eftersom författaren är en erfaren reporter och kolumnist på Aftonbladet, som bland annat har fått det Stora Journalistpriset. 

Men även fast boken är dokumentär, så känns den ändå lite som en roman att läsa, vilket gör den mer levande att läsa än en vanlig dokumentär, tycker jag. 

(Carina Bergfeldt har gett ut en bok tidigare, en kriminalroman som heter ”Fadersmord”. Jag läste den för lite drygt tre år sedan, och älskade den. Här är en länk till min recension av den.)

Titeln på boken ”Sju dagar kvar att leva” syftar på en fånge som författaren träffar, som har suttit i dödscell i över tio år, och nu har bara en vecka kvar att leva. 

Boken innehåller, förutom samtal med mannen som ska avrättas, bland annat intervjuer med präster, fängelsedirektörer, poliser, och anhöriga både till offer och till gärningsmän.

Rekommenderar absolut den här boken till alla. Den är oerhört intressant, och ett starkt inlägg i debatten för eller emot dödsstraff. På ett sätt tung att läsa, eftersom den berör så mycket, men ändå lättläst. 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 5 av 5.

———

Denna bok var ett recensionsexemplar, en e-bok i epub-format, från Bokförlaget Norstedts.

Här har jag bloggat om boken tidigare. 

———

Och här är några länkar till, om någon kanske vill läsa mer om boken, eller läsa vad andra tycker om den: GoodreadsBoktipsetAdlibris (inbunden)Adlibris (e-bok)Bokus (inbunden)Bokus (e-bok)

———

One Response to ”Sju dagar kvar att leva – En berättelse om brott och dödsstraff” av Carina Bergfeldt

  1. […] Men ”Fotografiet” är också en mycket, mycket bra bok. Jag tycker verkligen om Carina Bergfeldts sätt att skriva. Har ju även läst hennes dokumentära bok ”Sju dagar kvar att leva”, som är en väldigt välskriven och gripande bok och dödsdömda fångar i USA. Här är en länk till min recension av den boken.  […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: