”Färjan” av Mats Strandberg

°

Färjan

———

”Färjan” av Mats Strandberg (2015) (Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman)

———

”I kväll ska 1 200 förväntansfulla passagerare åka på en kryssning mellan Sverige och Finland. Men det finns något ondskefullt ombord på den här resan. Mitt i natten är färjan plötsligt avskärmad från omvärlden. Det finns ingenstans att fly. Det finns inget sätt att kontakta land. Och du vet inte vem du kan lita på.

Mats Strandberg följer upp succén med Engelsfors-trilogin med en spännande skräckroman. Liksom i Engelsfors blandas det socialrealistiska med det övernaturliga, på en plats som många svenskar har en relation till. Här får vi lära känna både passagerare och personal. Den ensamma gamla kvinnan som söker äventyret. Den avdankade schlagerstjärnan som leder karaokekvällarna. Mannen som tidigare jobbat ombord och nu återvänder för att iscensätta ett spektakulärt frieri. Ordningsvakten som med sina tre kollegor försöker kontrollera det dagliga kaoset ombord. De tolvåriga kusinerna som var bästa vänner innan en familjehemlighet kom emellan dem.

Relationer sätts på prov. Vanliga människor tvingas bli hjältar. Men det som händer den här natten kan också locka fram det värsta i dem. Välkommen ombord på Baltic Charisma.”

(Kopierat från norstedts.se)

——–

Mats Strandberg har skrivit tre romaner tidigare, ”Jaktsäsong”, ”Bekantas bekanta”, och ”Halva liv”. Jag har läst dom alla tre, och länkar till mina recensioner av dom.

Han har också skrivit en trilogi ungdomsböcker tillsammans med Sara Bergmark Elfgren, ”Cirkeln”, ”Eld”, och ”Nyckeln”. Jag har läst den första boken i serien, och länkar till min recension av den.

Och nu har Mats Strandberg kommit ut med ”Färjan” som är en skräckroman som utspelar sig på en finlandsfärja, och som författaren själv sammanfattar som ”Stephen King på en finlandsfärja”.

Och jag älskade den! Och den påminner faktiskt om Stephen Kings skräckböcker. Inte bara skräcken och allt det övernaturliga. Utan framförallt så påminner Mats Strandbergs bok om Stephen Kings sätt att skildra ”den lilla människan”. För i den här boken, som nästan alltid i Stephen Kings böcker, så är det relationerna mellan människor som är det viktiga. Och framförallt beskrivningarna av dom ”lite udda” människorna. Dom utstötta, barnen, dom ensamma, dom lite annorlunda människorna.

Men även om jag tyckte att alla beskrivningarna av människor och relationer var bokens största behållning, så var såklart själva berättelsen också jättebra. Lite ”The Shining”/”Varsel”-känsla fick jag av boken, och även en släng av klaustrofobi/cellskräck. 

Jag fick också en film-känsla av boken, och såg allting framför mig hela tiden. Det skulle nog bli en mycket häftig film av den här berättelsen. 

Boken är mycket blodig, och ingenting för känsliga. Men gillar man blod, våld, splatter, och övernaturlighet, och gillar man Stephen Kings skräckböcker, då gillar man definitivt den här, det kan jag absolut lova. 

Så jag rekommenderar varmt boken, till alla som gillar den här typen av litteratur. Och jag hoppas verkligen att Mats Strandberg skriver fler böcker som liknar den här. 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 5 av 5.

———

Denna bok var ett recensionsexemplar, en e-bok i epub-format, från Bokförlaget Norstedts.

Här har jag bloggat om boken tidigare. 

———

Och här är några länkar till, om någon kanske vill läsa mer om boken, eller läsa vad andra tycker om den: GoodreadsBoktipsetAdlibris (inbunden)Adlibris (e-bok)Bokus (inbunden)Bokus (e-bok)

———

4 Responses to ”Färjan” av Mats Strandberg

  1. Petra skriver:

    Hej!
    Jag är intresserad av dina bok recensioner. Men har svårt att hitta bland de. Skulle du kunna tänka dig att kategorisera böckerna efter genre? Jag som deckarfantast skulle ha så mycket lättare att hitta rätt då.
    Mvh Petra

  2. […] två år sedan så kom boken Färjan ut, och då kallades Mats Strandberg för Sveriges Stephen King. Stephen King är ju min absoluta […]

  3. […] av dom sex tidigare böckerna som jag har läst: Jaktsäsong, Bekantas bekanta, Halva liv, Cirkeln, Färjan, och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: