”Om du vågar” (Dare Me) av Megan Abbott

°

Om du vågar

———

”Om du vågar” (Dare Me) av Megan Abbott – (2015) (2012) – (Genre: Amerikansk Skönlitteratur / Roman)

———

Om du vågar är Megans Abbotts första bok på svenska. Det är författarens femte roman och hennes stora, internationella genombrott. Recensenter och författare över hela världen hyllar hennes skärpa och perfekta tonträff när hon skildrar de mörka stråken i tonårstjejers liv.

Addy Hanlon har alltid varit Beth Cassidys bästa vän. Beth är den som bestämmer och Addy ser till att det blir som Beth vill. Så har det varit genom hela high school och nu är tjejerna högst upp i skolans hierarki: de är seniorer och styr över skolans lag i cheerleading. Tjejerna i laget följer deras minsta vink ända tills den nya tränaren kommer till skolan.

Tränaren Colette French är kylig, krävande och står med en fot i tjejernas vardag och med den andra i en vuxenvärld som är precis utom deras räckhåll. Addy kan inte låta bli att fascineras av henne, men Beth håller sig på sin kant. Sakta och metodiskt intrigerar hon för att återigen bli nummer ett – både i laget och för bästa vännen Addy.

Ett självmord leder till en polisutredning av den nya tränaren. När den första chocken har lagt sig, försöker Addy ta reda på sanningen bakom det påstådda självmordet. Snart inser hon att gränsen mellan kärlek och lojalitet är både svår och farlig.

Om du vågar är en rå och insiktsfull skildring av vänskap, maktspel och kärlek. Med en skarpt öga och ett fantastiskt språk visar Megan Abbott hur livet verkligen kan stå på spel under några utsatta ungdomsår. Paralleller har dragits till Chuck Palahniuks Fight Club och Donna Tartts Den hemliga historien. Översättare är Ylva Stålmarck som bl.a. översatt John Greens senaste romaner till svenska.

(Kopierat från bokfabriken.se)

——–

Jag vet inte riktigt vilken genre den här boken tillhör. Är det en kriminalroman? Eller är det en ungdomsbok? Är det ett drama? Eller är det en ”vanlig roman”? 

Men vad spelar det egentligen för roll? Huvudsaken är väl att boken är bra! Och den här boken är mycket, mycket bra.

Boken handlar till största delen om en grupp sjuttonåriga tjejer som håller på med cheerleading. Det är ju en värld som jag inte visste så mycket om, så det var väldigt intressant att få läsa en bok som utspelar sig i den världen. 

Intriger, kärlek, träning, maktspel, och vänskap är något av det som boken handlar om. Men även död.. 

Jag rekommenderar absolut boken, som verkligen kändes som en lite annorlunda läsupplevelse, fast då på ett bra sätt förstås. 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 4 av 5.

———

Denna bok var ett recensionsexemplar, en pappersbok i inbundet format, från Bokförlaget Bokfabriken.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: