”Grottmannen” (Hulemannen) av Jørn Lier Horst

°

Grottmannen

———

”Grottmannen” (Hulemannen) av Jørn Lier Horst – (2015) (2013) (Genre: Norsk Skönlitteratur / Roman / Kriminalroman)

———

”William Wisting är en erfaren utredare vid polisen – rättskaffens, sympatisk och samvetsgrann. I Grottmannen kommer döden honom obehagligt nära när det i grannhuset hittas en man som varit död i fyra månader. Liket sitter uttorkat i tv-fåtöljen framför en flimrande skärm, läpparna är tillbakadragna och blottar de svartgula tänderna. Mannen liknar mest en mumie. Det finns inga tecken på våld, man misstänker inget brott.
Wistings dotter Line, som är kriminalreporter, blir illa berörd. Hur kan en människa som lever mitt i samhället vara så ensam att ingen saknar honom under så lång tid? Hon beslutar sig för att skriva en featureartikel om mannen och börjar intervjua grannar och gamla skolkamrater.
Nästan samtidigt hittas ännu ett lik, en man som också varit död i flera månader och som nästan är omöjlig att identifiera. I hans ficka ligger en lapp med fingeravtryck – fingeravtryck som tillhör en amerikansk seriemördare som är efterlyst av FBI. Är det den döde som är seriemördaren eller går det sistnämnde lös i Norge? Finns det kopplingar mellan de två gamla liken?Detta blir upptakten till den största jakten någonsin i landet på en misstänkt, och det är avgörande att inget läcker ut till pressen, vilket också skapar spänningar mellan Line och hennes pappa.

(Kopierat från lindco.se)

———

”Grottmannen” är den nionde fristående boken i serien om polisen William Wisting. Men det är bara den andra boken som finns översatt till svenska. Bok nummer åtta, ”Jakthundarna” finns också översatt, och den läste och recenserade jag förra året. Jag tyckte mycket om den boken, och den här nyaste boken var till och med ännu bättre. 

Norska deckare tycker jag väldigt ofta håller hög standard. Och den här boken är absolut inget undantag. Författaren jämförs ju till och med med Jo Nesbø, och det borgar ju absolut för bra kvalitet. 

”Grottmannen” är mycket välskriven, och har ett skönt läsflyt. Bra karaktärer, och boken är absolut inte förutsägbar. 

Jag hoppas verkligen att fler böcker kommer att bli översatta, av Jørn Lier Horst böcker, för jag vill mycket gärna läsa fler böcker om William Wisting och hans dotter Line. 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 4,5 av 5.

———

Denna bok var ett recensionsexemplar, en pappersbok i inbundet format, från Bokförlaget Lind & Co.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

One Response to ”Grottmannen” (Hulemannen) av Jørn Lier Horst

  1. […] om kriminalkommisarie William Wisting. Jag har tidigare läst två av dom, Jakthundarna och Grottmannen, och tyckt mycket om dom båda två. (Länkarna går till mina recensioner om […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: