”Hallonbergen – era lagar, våra regler” av Tommy Deogan

°

Hallonbergen - era lagar, våra regler

———

”Hallonbergen – era lagar, våra regler” av Tommy Deogan (2014) (Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman) 

———

”HALLONBERGEN : era lagar, våra regler / Tommy Deogan.

En roman om livet bakom medias rubriker, om upplopp och bilbränder men också om stark gemenskap och vänskap för livet. 

Hannaan, Daniel och Dalil har vuxit upp tillsammans i förorten Hallonbergen, i samma bostadsområde. De har sina rötter i den kultur och miljö som skapar sina egna spelregler och syn på livet. Förbrödringen och sammanhållningen dem emellan och mot världen utanför betyder mycket. Respekt och heder är viktiga honnörsord. Men vad händer när någon träffar en flicka från världen utanför?

I Hallonbergen : era lagar, våra regler får vi ta del av livet i förorten, med upplopp, bråk och polisingripanden men också en vardag med gemenskap, starka vänskapsband och solidaritet. Familjesammanhållningen är stark och är någon vän från samma område i knipa är inget viktigare än att sträcka ut en hand. Berättelsen börjar vid en kista och ett sista farväl till en nära vän och bror. Men det är bara inledningen till historien om en annan värld i vårt land.
Hallonbergen era lagar våra regler är en roman som handlar om utanförskap, starka känslor och lojalitet. Författaren är själv uppvuxen i Hallonbergen och vet vad han talar om. Han hade kunnat vara en av dem som berättelsen handlar om.

Om författaren:
Tommy Deogan föddes i Stockholm 1979 och under sin uppväxt i förorten Hallonbergen kom han tidigt i kontakt med våld, droger och kriminalitet. Idag är han en flitigt anlitad professionell föreläsare. Han reser runt i Sverige och håller föredrag om en mängd olika ämnen, alla grundade på egna erfarenheter. Han talar om betydelsen av trygghet i hemmet, om positiva förebilder, självrespekt och identitet.
Tommy Deogan har även föreläst om fotbollsvåldets ohyggliga konsekvenser. Hans egen bror blev det första offret i ett fotbollsupplopp. Detta berättar han om i böckerna Blodsbröder och Män av våld och ämnet är tyvärr idag mer aktuellt än någonsin.
Hallonbergen era lagar, våra regler är Tommy Deogans första roman.”

(Kopierat från adlibris.com)

——— 

Det här är Tommy Deogans första roman. Han har tidigare skrivit flera dokumentära böcker. 

Boken var mycket intressant. Givande att få läsa om hur livet i en utsatt förort kan vara. Och jag kan tänka mig att det ligger en hel del verklighet bakom historien. 

Men tyvärr så tyckte jag inte riktigt om sättet som den var skriven på. Inget riktigt flyt i boken, och den var lite jobbig att läsa. Så det drar ner betyget. 

Fast läsvärd är den i alla fall, tycker jag. 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 3 av 5.

———

Denna bok var ett recensionsexemplar, en pappersbok i formatet danskt band, från Bokförlaget E A Förlag AB.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.