”Lewismannen” (The Lewis Man) av Peter May

°

Lewismannen

———

”Lewismannen” (The Lewis Man) av Peter May – (2014) – (Genre: Engelsk Skönlitteratur / Roman / Kriminalroman)

———

”I en vindpinad torvmosse på Isle of Lewis påträffas liket efter en ung man. Av den patologiska undersökningen framgår att mannen blivit knivmördad och att han troligen legat i mossen sedan slutet av femtiotalet. I övrigt har polisen bara en ledtråd: DNA-analysen visar att offret på något vis är släkt med Tormod Macdonald, en åldrad lantbrukare från ön.
Men Tormod har alltid hävdat att han är enda barnet och ingen har någonsin hört talas om några släktingar. Numera lider han av svår demens och har små möjligheter att själv bringa klarhet i situationen eller att försvara sig mot de misstankar som riktas mot honom.
Tormod är också far till Marsaili, den före detta poliskommissarien Fin Macleods första stora kärlek. Fin, som återvänt till ön för att restaurera sina föräldrars torp, inleder nu en privat undersökning. Han ser det som sin plikt att hjälpa den kvinna han aldrig slutat älska, men är samtidigt medveten om de bråddjup som plötsligt kan öppna sig när man börjar vända på stenar i det förutan.

(Kopierat från modernista.se)

——–

”Lewismannen” är den andra boken i en trilogi. Den första boken heter ”Svarthuset”, och den läste jag för fyra månader sedan, och tyckte mycket om den. 

Och ”Lewismannen” var precis lika bra som sin föregångare. Det är helt fantastiska miljöbeskrivningar av livet på ön Isle of Lewis i Yttre Hebriderna utanför Skottland. Kargt, ogästvänligt, blåsigt, och ett gammalmodigt leverne är det på ön. 

Härliga personporträtt är det också i boken. Den är även spännande, och jag tycker om växlingarna mellan nutid och dåtid. 

Gripande är den också, mycket på grund av att en av huvudkaraktärerna är gravt dement. 

Rekommenderar verkligen boken. Men läst helst först den första boken i trilogin, för jag tror att man får mycket större behållning då.

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 4,5 av 5. 

———

Denna bok var ett recensionsexemplar, en pappersbok i inbundet format, från Bokförlaget Modernista.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

One Response to ”Lewismannen” (The Lewis Man) av Peter May

  1. […] Det här är den tredje och avslutande boken i Lewis-trilogin av Peter May. Jag har läst dom två tidigare böckerna, och tyckte att dom var mycket bra. Här är en länk till min recension av den första boken, ”Svarthuset”, och här är en länk till min recension av den andra boken, ”Lewismannen”.  […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: