”Väckelse” (Revival) av Stephen King

°

Väckelse

———

”Väckelse” (Revival) av Stephen King – (2014) (2014) (Genre: Amerikansk Skönlitteratur / Roman)

———

”New England, tidigt 60-tal. Sexårige Jamie Morton leker på gården när en skugga faller över honom och en man i svart kavaj tornar upp sig mot himlen. Det är första gången Jamie träffar pastor Charles Jacobs – ett möte som kommer att prägla hans liv. Med sin vänliga fru och livlige son blir den unge nyinflyttade pastorn genast omtyckt i staden. Jacobs är inte bara hängiven sitt prästerliga kall, han drivs också av en hemlig besatthet av elektriska experiment. Jamie delar hans fascination och mellan dem båda knyts ett särskilt band. Men när tragedin drabbar Jacobs familj slås idyllen i spillror. Övertygad om att Guds existens är en omöjlighet chockar pastorn samhället i grunden och tvingas lämna staden.

Charles Jacobs skugga kommer dock inte att lämna Jamie. Den bara mörknar med åren. När de båda möts igen är Jamie i trettioårsåldern, en heroinmissbrukande musiker som befinner sig i fritt fall. Återigen får Jacobs Jamies liv att ändra riktning, och återigen dras han in i den allt mer maniske före detta pastorns försök att väcka liv i universums dolda krafter. Krafter som kan hela, men också skada.

I samma anda som H.P. Lovecrafts och Edgar Allan Poes skräckberättelser ställer Stephen Kings Väckelse den skrämmande frågan om vad som väntar på andra sidan döden. Det är en mörk roman om den största fasan av alla: att förlora dem man älskar.”

(Kopierat från albertbonniersforlag.se)

———

Åh! Vilken bra bok! Tänk att Stephen King aldrig gör mig besviken! Helt klart en av årets bästa böcker! 

Det spelar ingen roll om det är skräck och/eller övernaturligt i böckerna. Eller om det bara är mer ”vanliga” romaner. Böckerna är lika bra, oavsett vad han skriver om.

Det finns ingen som skriver som han gör. Varje sida är en njutning. Även om han skriver om dom mest triviala saker, så fascinerar det mig.

Speciellt när han skriver om barn, familjerelationer, ”den lilla människan”, utsatthet, trasiga relationer, eller liknande, så går det rätt in i hjärtat på mig.

Blev rörd och berörd flera gånger av boken.

Log för mig själv också ett flertal gånger.

Men boken är också riktigt otäck och mycket spännande.

Boken handlar om så mycket, musikerlivet, uppväxten i en liten stad på sextiotalet, drogproblem, religion, fanatism, elektriska experiment, rädslan för vad som finns efter döden, och mycket, mycket annat.

Boken gick alldeles för snabbt att läsa ut, trots att den var på cirka femhundra sidor. Hade önskat att den hade varit som boken ”Under kupolen” som var på cirka tolvhundra sidor.

Rekommenderar verkligen boken till alla. Både Stephen King-älskare, och även till er som ännu inte har upptäckt hans storhet.

Jag längtar redan efter hans nästa bok. Hoppas han får leva riktigt länge, och att han kommer att ge ut många böcker till. Jag har läst över sextio böcker av honom, men det räcker inte ändå.

Här kommer länkar till mina recensioner till dom tre senaste böckerna av honom, ”Doktor Sömn”, ”22/11 1963”, och ”Under kupolen”.

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 5 av 5.

———

Denna bok var ett recensionsexemplar, en pappersbok i inbundet format, från Bokförlaget Albert Bonniers Förlag.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

8 Responses to ”Väckelse” (Revival) av Stephen King

  1. m skriver:

    Heej ! Kan du inte göra ett längre inlägg bara om S.K böckerna? Som ett litet kollage med vad du tyckte om dem, kanske top tio? Försöker få inspiration att läsa hans böcker

  2. […] är länkar till mina recensioner av dom fyra senaste böckerna av Stephen King: ”Väckelse”, ”Doktor Sömn”, ”22/11 1963″, ”Under […]

  3. […] är länkar till mina recensioner av dom fyra senaste böckerna av Stephen King: ”Väckelse”, ”Doktor Sömn”, ”22/11 1963”, ”Under […]

  4. […] är länkar till mina recensioner av dom fyra senaste böckerna av Stephen King: ”Väckelse”, ”Doktor Sömn”, ”22/11 1963”, och ”Under […]

  5. […] till mina recensioner av några av hans senaste böcker: Under kupolen, 22/11 1963, Doktor Sömn, Väckelse, Mr Mercedes, Den som finner, Sista vakten, Att skriva – En hantverkares […]

  6. […] till mina recensioner av några av hans senaste böcker: Under kupolen, 22/11 1963, Doktor Sömn, Väckelse, Mr Mercedes, Den som finner, Sista vakten, Att skriva – En hantverkares memoarer, […]

  7. […] till mina recensioner av några av hans senaste böcker: Under kupolen, 22/11 1963, Doktor Sömn, Väckelse, Mr Mercedes, Den som finner, Sista vakten, Att skriva – En hantverkares memoarer, Outsidern, och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: