”Knutar och kors” (Knots and Crosses) av Ian Rankin

°

Knutar och kors

———

”Knutar och kors” (Knots and Crosses) av Ian Rankin – (2014) (1987) (Genre: Engelsk Skönlitteratur / Roman / Kriminalroman)

———

”»Men här, i Edinburgh! Det är ju otänkbart.«

Det »otänkbara« är att två flickor har försvunnit och hittats mördade. Och nu är en tredje flicka försvunnen; förmodligen har hon gått samma tragiska öde till mötes. Kommissarie John Rebus som röker och dricker för mycket, och vars egen dotter har flyttat ifrån honom tillsammans med hans desillusionerade före detta hustru är en av de många poliser som är på jakt efter mördaren.
Rebus är själv jagad av sitt förflutna. Och snart börjar han få anonyma brev med knutar på snören, tändstickor i kors och förbryllande innehåll som leder honom in i en lek vars regler han inte känner till. En lek på liv och död.
Knutar och kors är den första boken i Ian Rankins serie om John Rebus.

Ian Rankin är en skotsk författare som blivit känd världen över för sin romanserie om kommissarie John Rebus. Ian Rankin har bland annat belönats med en Edgar Award, en CWA Gold Dagger, en CWA Diamond Dagger och en Chandler-Fulbright Award, och räknas i dag till kriminallitteraturens största namn. Knutar och kors inleder Modernistas utgivning av John Rebus-serien och presenteras här för första gången på svenska, i översättning av David Nessle.

(Kopierat från modernista.se)

———

Precis som det står här ovanför, så är det här Ian Rankins allra första roman i serien om kriminalkommissarie John Rebus. Boken skrevs 1987, och nu finns det närmare tjugo stycken böcker i John Rebus-serien. 

Men den här första, tjugosju år gamla, boken, har aldrig varit översatt till svenska förut. Och nu så finns den utgiven på Modernista förlag, som också kommer att ge ut fler böcker i serien. 

Jag har aldrig tidigare läst någonting av Ian Rankin, trots att det finns närmare femton böcker utgivna av honom, här i Sverige. 

Men jag kommer definitivt att läsa fler böcker av honom efter det här. För jag tyckte att ”Knutar och kors” var en mycket bra bok. 

Härliga miljöer var det, från Edinburgh och Skottland. John Rebus var en skön karaktär, som jag gärna skulle vilja följa mer av i böcker. Och trots att boken var skriven för över ett kvarts sekel sedan, så kändes den inte gammal. 

Ganska tunn var boken, bara lite över tvåhundra sidor, så den var snabbläst. Välskriven var den, och spännande. 

Så jag kan absolut rekommendera boken. 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 4 av 5.

———

Denna bok var ett recensionsexemplar, en pappersbok i inbundet format, från Bokförlaget Modernista.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.