”Britt-Marie var här” av Fredrik Backman

°

Britt-Marie var här

———

”Britt-Marie var här” av Fredrik Backman (2014) (Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman)

———

”Fredrik Backman gjorde dundersuccé med den oemotståndligt roliga och gripande romanen En man som heter Ove och uppföljaren Min mormor hälsar och säger förlåt. I nya romanen Britt-Marie var här får vi möta 63-åriga Britt-Marie som lämnat man och storstan för att bosätta sig i den lilla byn Borg. Hon har alltid fått höra att hon är en passivt aggressiv ältande gnällkärring, men när ungdomslaget i byn behöver en ny fotbollstränare och Britt-Marie träder in blir det början på en makalös resa…

Britt-Marie var här är en roman om att förlora sig, förälska sig och att sparka på det som rullar.
Borg är ett samhälle om vilket det snällaste man kan säga är att det ligger vid en väg. Britt-Marie är en 63-årig kvinna som fått höra att hon är en passivt aggressiv ältande gnällkärring. Hon har lämnat storstan och sin otrogna man efter 40 års äktenskap, Borg har gått igenom en finanskris som inte lämnat något annat efter sig än ”till salu”-skyltar och en ölstinkande pizzeria. Britt-Marie hatar fotboll, Borg har inget annat än fotbollen kvar. Det är inte början på en underbar vänskap, det är det sannerligen inte.
Men när ungdomslaget i byn behöver en tränare så desperat att de till slut är redo att ge jobbet till vem som helst, då bryr de sig inte om petitesser som att hon absolut inte vill ha det. För när det kommer till kritan finns bara en universell sanning om samhällen vid vägar: Pizzerior och fotboll är det sista som överger människorna.
Britt-Marie var här är en roman om fördomar (inte för att Britt-Marie har fördomar, givetvis inte), korrekt organiserade besticklådor (gafflar-knivar-skedar, i den ordningen, men inte för att Britt-Marie ältar!) och en landsbygd vid en transportsträcka. Det är en berättelse om andra chanser, första sparkar och hur nästan allt går att rengöra med bikarbonat.

Författaren till En man som heter Ove och Min mormor hälsar och säger förlåt har skrivit en kärlekshistoria och en kärleksförklaring, om spelet fotboll och platserna där man spelar det, men mest av allt om en kvinna som väntat ett helt liv på att hennes ska börja.”

(Kopierat från bokus.com)

——–

Jag älskar Fredrik Backmans sätt att skriva! Oavsett om han bloggar, twittrar, facebookar, skriver krönikor, eller böcker. Har läst hans två tidigare romaner, ”En man som heter Ove” och ”Min mormor hälsar och säger förlåt”, och även hans bok med korta texter som han skrev till sin son, ”Saker min son behöver veta om världen”. (Länkarna går till mina recensioner av böckerna). Alla tre böckerna har fått högsta betyg av mig. 

Så förväntningarna var ju självklart skyhöga på Fredrik Backmans nya bok, med den mycket tjusiga titeln ”Britt-Marie var här”. Och tack och lov så infriades förväntningarna. För den här boken får också högsta betyg av mig. 

Jag tycker den är mer lik ”Ove-boken” än ”Mormor-boken”. Och om man ska rangordna böckerna så är ”Ove-boken” bäst, sen kommer ”Britt-Marie-boken”, och som trea ”Mormor-boken”. 

Även till den här boken så både skrattade och grät jag. Den berörde mig, jag blev rörd, jag blev varm, och jag blev glad. 

Jag tycker att Fredriks böcker ibland kan kännas lite ”naiva och barnsliga”, fast ändå bara på ett positivt sätt. Och det är så mycket hjärta i böckerna. Han har ett enormt bra sätt att beskriva människor på, både vuxna och barn. Jag kan riktigt se personerna framför mig när jag läser. Och jag tycker om dom alla. 

Så jag rekommenderar verkligen denna bok, precis som Fredriks tidigare böcker. Och jag längtar redan tills nästa bok kommer. 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 5 av 5.

———

Denna bok var ett recensionsexemplar, en pappersbok i inbundet format, från Bokförlaget Partner in Stories.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

2 Responses to ”Britt-Marie var här” av Fredrik Backman

  1. […] Det här är Fredrik Backmans femte utgivna bok, men fjärde roman. Här är länkar till mina recensioner av dom tidigare böckerna: En man som heter Ove, Saker min son behöver veta om världen, Min mormor hälsar och säger förlåt, och Britt-Marie var här. […]

  2. […] man som heter Ove, Saker min son behöver veta om världen, Min mormor hälsar och säger förlåt, Britt-Marie var här, Och varje morgon blir vägen hem längre och längre, och den första boken i den här serien, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.