”Himmelstrand” av John Ajvide Lindqvist

°

Himmelstrand
———

”Himmelstrand” av John Ajvide Lindqvist – (2014) (Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman)

———

”Det ser ut att bli en fin dag på Saluddens camping. Himlen är djupblå och gräset underbart grönt. Ändå är någonting helt fel. Igår var allt som vanligt; glada röster, osande grillar, mygg och vin i plastglas. Men nu är allt försvunnet. Campingen, sjön, till och med solen är borta. Det enda som finns är det oändliga gräsfältet, fyra bilar med husvagnar, åtta vuxna, två barn, en hund och en katt. Alla inser de att något ofattbart hänt under natten. Hur ska de kunna ta sig bort från denna orimliga plats? För den gamla världen finns någonstans, ett mobilsamtal går plötsligt fram och radion spelar gamla schlagrar. Snart börjar också märkliga, skrämmande figurer dyka upp. Monstruösa varelser som fötts ur de åtta vuxnas mest traumatiska upplevelser. Och så mörknar himlen. Regnet är på väg, som en befrielse. Men det är ett regn som ingen ens i sin vildaste fantasi kunnat föreställa sig. Det är nu den verkliga mardrömmen börjar.Himmelstrand är en häpnadsväckande originell historia om tio människor som är så tragiska, absurda och modiga som väldigt vanliga människor ofta är. Och som alla tvingas välja mellan ont och gott, mellan splittring och gemenskap.
John Ajvide Lindqvist är tillbaka med en berättelse som tar skräckromanen till en plats där den aldrig varit förr.”

(Kopierat från ordfrontforlag.se)

———

John Ajvide Lindqvist är en av mina absoluta favoritförfattare. Jag tror till och med att han är den nästa bästa författaren enligt mig, efter ettan Stephen King. 

Självklart så har jag läst allt han har skrivit, och allt har fått högsta betyg av mig. Så förväntningarna på den här boken, John Ajvides första roman på fyra år, var ju skyhöga.

Men förväntningarna blev absolut infriade. För den här boken var precis lika bra som alla hans tidigare. Och som i alla hans böcker, så är det för mig inte själva handlingen som är det viktigaste, utan allt runtomkring.

John Ajvide är helt fantastisk på att skildra människors relationer och känslor. Man kan se personerna framför sig, och känna vad dom känner. 

Tio personer, varav åtta vuxna och två barn, plus en hund och en katt är med i boken. Flera av personerna gjorde bestående intryck på mig, men allra mest Lennart och Olof. 

Jag grät, jag blev rörd, jag log, jag blev berörd, jag blev illa berörd, och jag blev skrämd.

Jag läste, läste, och läste, för jag kunde inte släppa taget om boken, samtidigt som det kändes så tråkigt när den var slut. 

Hoppas verkligen att det inte dröjer fyra år tills nästa roman. Men, men, är John Ajvides böcker alltid så här bra, så är dom värda att vänta på. 

Rekommenderar verkligen boken, precis som alla hans tidigare böcker. Och det klart, man måste ju i och för sig tycka om skräck och övernaturligt, även om det inte är det som är det viktiga i böckerna. 

(Här är en länk till John Ajvides senaste bok, novellsamlingen ”Låt de gamla drömmarna dö”, från 2011.)

(Och här är en länk till John Ajvides senaste roman, ”Lilla stjärna”, från 2010.)

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 5 av 5.

———

Denna bok var ett recensionsexemplar, en pappersbok i inbundet format, från Bokförlaget Ordfront.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

2 Responses to ”Himmelstrand” av John Ajvide Lindqvist

  1. […] älskade ”Himmelstrand”, och här är en länk till min recension av den. I det blogginlägget så finns det också länkar till mina tidigare bokrecensioner av John […]

  2. […] bok, X- Den sista platsen, är den sista delen i en trilogi. Den första boken i serien heter Himmelstrand, och den andra boken heter Rörelsen – Den andra platsen. Länkarna går till mina […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: