”Svart gryning” av Cilla & Rolf Börjlind

°

Svart gryning

———

”Svart gryning” av Cilla & Rolf Börjlind – (2014) – (Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman / Kriminalroman)

———

”Olivia Rönning har valt att återvända till polisyrket och fått en tjänst i skånska Höganäs. När den lilla orten Arild drabbas av ett fruktansvärt barnmord dras Olivia in i utredningen.

Några dagar senare begås ett nytt barnmord. Denna gång på Värmdö. Sjuårige Aram har fått sin nacke avvriden på samma sätt som treåriga Emelie i Arild. De brutala morden ger eko över hela landet. Rikskrim och Mette Olsäter kopplas in. Misstankarna riktas mot rasistiska kretsar som uttalat hot mot båda barnens föräldrar.

Tom Stiltons vän Ronny ger honom en bok som han har fått in till sitt antikvariat. I boken ligger ett stort antal urklipp. Alla handlar om ett olöst mordfall på en gravid lyxprostituerad från 2006. ”Jillfallet” var det fall som Stilton blev utmanövrerad från och aldrig har kunnat glömma.

När Marianne Boglund på SKL får en träff i registret söker hon upp Mette Olsäter. Testresultatet styr in utredningen på märkliga vägar.

(Kopierat från norstedts.se)

——–

”Svart gryning” är den tredje delen i serien om Tom Stilton och Oliva Rönning. Jag har läst dom två tidigare och tyckte att dom var mycket, mycket bra. Här är en länk till den första boken, ”Springfloden”, och här är en länk till den andra boken, ”Den tredje rösten”. Båda böckerna fick 4,5 av 5 i betyg av mig, även om jag tyckte att ”Springfloden” var något bättre. 

Och nu känner jag att jag måste ge ”Svart gryning” högsta betyg. För jag tyckte nog att den här senaste boken var ännu lite bättre. 

Författarna, Cilla & Rolf Börjlind, har ju skrivit massor med olika manus till serier och filmer, och det märks. För man ser verkligen allting framför sig när man läser, som i en film eller som i en serie. 

Böckerna är mycket välskrivna, men väldigt lättlästa. Ett härligt läsflyt är det i dom, och jag hade väldigt svårt att lägga ifrån mig boken. Och jag tycker så mycket om huvudpersonerna och karaktärerna i böckerna. 

Handlingen i den här boken känns mycket aktuell, eftersom den handlar en hel del om rasism. 

Jag rekommenderar verkligen boken till alla som gillar svenska kriminalromaner av hög kvalitet. Men jag tycker att man ska läsa böckerna i rätt ordning, eftersom det ger så mycket mer då. 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 5 av 5. 

———

Denna bok var ett recensionsexemplar, en e-bok i epub-format, från Bokförlaget Norstedts.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

4 Responses to ”Svart gryning” av Cilla & Rolf Börjlind

  1. Anonym skriver:

    Har sträckläst alla tre böckerna, eftersom de är lättlästa och engagerande. Berättade om dem på min bokcirkel, där det visade sej att en av deltagarna också hade läst dem. Den personen utropade: hoppas de fortsätter skriva fler böcker. Jag höllt med. Vi diskuterade innehållet i böckerna och fick de andra deltagarna intresserade att också läsa dem. Det vi poängterade mest var det lättlästa språket som gjorde att man hela tiden visste var man var. Rekommenderar dem varmt.

    Rolfs kusin Anita Ahlm (född Blondell)

  2. […] dom alla tre. Här är länkar till mina recensioner av dom, Springfloden, Den tredje rösten, och Svart gryning. Jag har även sett dom tio avsnitten av serien som är gjord efter den första boken och även […]

  3. […] böckerna, och här är länkar till mina recensioner av dom: Springfloden, Den tredje rösten, Svart gryning, och Sov du lilla […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: