”Att inte vilja se” av Jan Guillou

°

Att inte vilja se

———

”Att inte vilja se” av Jan Guillou (2014) (Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman)

———

”Utanför Sveriges gränser dånar den världsbrand som med tiden ska komma att kallas Andra världskriget. För Lauritz, den äldste av bröderna Lauritzen, blir det allt svårare att undvika att ta ställning.

Familjens största ekonomiska tillgångar finns i Tyskland, liksom barnens morföräldrar. Men Tyskland har också ockuperat brödernas hemland Norge. Lauritz äldste son Harald är officer i SS och stationerad i Oslo. Äldsta dottern Johanne arbetar inom den norska motståndsrörelsen, hans andra son är officer i den svenska flottan och yngsta dottern förefaller vara någon sorts spion.

Kriget är inte bara på väg att slita sönder Europa utan också hela familjen. Och varje gång det ser ut som en ljusning blir det bara värre. Inte ens i det idylliska Saltsjöbaden långt från slagfälten kan man längre skydda sig mot mörkret. Till slut handlar det bara om att överleva – fysiskt och moraliskt.”

(Kopierat från piratforlaget.se)

———

”Att inte vilja se” är den fjärde boken i Jan Guillous romanserie om nittonhundratalet. 

Så här skrev jag i min recension av den tredje boken, ”Mellan rött och svart”

”Mellan rött och svart” är den tredje delen i romanserien ”Det stora århundradet”. Del ett heter ”Brobyggarna” och del två heter ”Dandy”. ”Brobyggarna” tycker jag var riktigt bra, och den fick en fyra i betyg av mig. ”Dandy” tyckte jag något mindre om, och den fick en trea av mig. (Följ länkarna till min recensioner av dom båda två). Och ”Mellan rött och svart” tyckte jag ungefär likadant om som jag gjorde om ”Dandy”. 

Jag gillar verkligen idén med bokserien, och jag hoppas och tror att den ska bli bättre och bättre för varje bok. Jag tror att jag kommer att tycka bäst om böckerna från sextiotalet och framåt, tiden när jag själv har varit med. 

Så även om den här boken kanske inte får någon strålande recension och något högt betyg av mig, så rekommenderar jag ändå Jan Guillous bokserie.”

Och om ”Att inte vilja se” tyckte jag precis likadant som om ”Mellan rött och svart”. Inget toppbetyg från mig alltså, men jag tycker ändå att serien är bra och intressant, och jag tror fortfarande att jag kommer att uppskatta den mer framöver. 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 3 av 5.

———

Denna bok var ett recensionsexemplar, en e-bok i pdf-format, från Bokförlaget Piratförlaget.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.