”Skymningslandet” av Marie Hermanson

°

Skymningslandet

———

”Skymningslandet” av Marie Hermanson – (2014) (Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman)

———

”Timanställd på hotell. Jobba tills man spyr och kastas ut när man inte behövs längre. Enda semestern man kan få är en utflykt till Slottsskogen med mobilen på så att jobbet kan nå en. Lägenhet i andra hand, men hon som hyr ut den vill ha tillbaka den omedelbart. Och de lyckade föräldrarna med sina fasta jobb reser till Paris och river ens gamla rum i villan för att få större vardagsrum.

Tjugotvååriga Martinas valmöjligheter är lätt räknade. Så när hon träffar sin gamla kompis Tessan, som erbjuder henne ett boende på en herrgård i närheten säger hon inte nej. Tessan har inte heller haft mycket att välja på. Det visar sig att hon är anställd av en gammal dam som husa. Husa på fyrtiotalet. Det är i den tiden den gamla damen befinner sig mentalt. Hon lever sitt liv som under andra världskriget och bjuder verserade herrar på inbillade middagar.
Martina och Tessan accepterar sina roller i hennes fantasivärld. De bor bra och betalar ingen hyra.

Men de blir fler. Först en vilsen tonårstjej på rymmen. Sedan två killar som Tessan och Martina träffat under en kväll på stan. Ingen har funnit sin plats i livet, men alla finner de sig väl tillrätta på herrgården. De börjar fantisera om att få leva kvar där. I Skymningslandet. De sätter en plan i verket för att få ärva herrgården. Tills en oanmäld och mycket ovälkommen besökare dyker upp. Som stör deras planer och sätter ett fruktansvärt händelseförlopp i rörelse.

Skymningslandet är en både satirisk och spännande berättelse om hur arbetslöshet och bostadsbrist kan driva unga människor in i en både lockande och farlig kollektiv fantasi.”

(Kopierat från albertbonniersforlag.se)

———

Det här är Marie Hermansons elfte bok, och jag har läst alla hennes tio tidigare böcker. Jag har tyckt väldigt mycket om dom alla, och här är en länk till min recension av hennes tionde bok, ”Himmelsdalen”. 

Jag tycker att Marie Hermanson har ett helt eget sätt att skriva på. Hennes böcker känns ofta lite mystiska, och ofta är det också lite övernaturligt i dom. 

I den här boken, ”Skymningslandet”, så är det väl i och för sig inget övernaturligt. Men den är ändå ingen ”vanlig” roman, utan den har det där ”lilla extra”. 

Boken är spännande, annorlunda, välskriven, lättläst, och mycket, mycket bra. 

Rekommenderar absolut boken, precis som alla hennes tidigare böcker. 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 4,5 av 5.

———

Denna bok var ett recensionsexemplar, en pappersbok i inbundet format, från Bokförlaget Albert Bonniers Förlag.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

One Response to ”Skymningslandet” av Marie Hermanson

  1. […] mycket om dom allihopa, och här är en länk till hennes senaste bok, före den här boken, Skymningslandet, som kom ut 2014. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: