”Låt mig ta din hand” av Tove Alsterdal

°

Låt mig ta din hand

———

”Låt mig ta din hand” av Tove Alsterdal – (2014) (Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman / Kriminalroman)

———

”Natten mot valborgsmässoafton störtar Charlie Eriksson ner från en balkong på elfte våningen i Jakobsberg. Bakom sig lämnar hon ett liv av droger, kaos och ouppfyllda drömmar. Polisen avskriver dödsfallet som självmord.

Samma natt vandrar Riddarn genom Jakobsbergs centrum, en tilltufsad man som hävdar att Olof Palme fortfarande lever. Han ser Charlie komma ut från en nattklubb tillsammans med en man som beter sig hotfullt – men vem skulle bry sig om det vittnet?

Helene har lämnat förorten. Hon har suddat ut sin bakgrund och brutit med familjen: en mamma som övergav dem, en pappa som drack och syrran som inte kunde skilja på verklighet och fantasi.
Men vem var hennes syster Charlie egentligen? Tog hon verkligen livet av sig? Och vad gjorde hon i Buenos Aires fyra veckor före sin död?
Det visar sig att Charlie hade kommit ödesdigra hemligheter farligt nära. Spåren leder tillbaka till 1970-talet när deras mamma förälskade sig i en argentinsk flykting och försvann. I sin jakt på sanningen konfronteras Helene med en brutal del av historien som går djupare in i hennes eget liv än hon någonsin kunde ana.

Låt mig ta din hand är ett mörkt familjedrama, en thriller om passion och svek, brott och försoning.”

(Kopierat från lindco.se)

———

Det här är Tove Alsterdals tredje bok. Jag har läst hennes två tidigare och har tyckt mycket, mycket om dom båda två. Här är en länk till hennes första bok, ”Kvinnorna på stranden”, och här är en länk till hennes andra bok, ”I tystnaden begravd”

Och jag blev verkligen inte besviken på Toves tredje bok, ”Låt mig ta din hand”. Den är precis lika bra som dom två tidigare, om inte till och med ännu lite bättre. 

Alla tre böckerna är helt fristående från varandra. Och egentligen så är det väl inte direkt några kriminalromaner, utan genren står som spänningsroman. Tycker mer att dom är ”vanliga” romaner fast med död och spänning i. Lika mycket familjedrama i böckerna som spänning. 

”Låt mig ta din hand” utspelar sig delvis i Stockholms norra förorter, och delvis i Sydamerika. Och delvis i nutid, och delvis på sjuttiotalet. 

Boken är oerhört spännande, och jag hade svårt att lägga den ifrån mig. Mycket välskriven är boken, och jag kan varmt rekommendera den, precis som hennes tidigare böcker. 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 5 av 5.

———

Denna bok var ett recensionsexemplar, i inbundet format, från Bokförlaget Lind & Co.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

8 Responses to ”Låt mig ta din hand” av Tove Alsterdal

 1. M skriver:

  Måste man läsa dem iordning?

 2. Barbro skriver:

  Ser verkligen fram emot att få läsa den här! Tyckte mycket om hennes två tidigare böcker. Förstår ärligt talat inte varför hon inte är ett mer etablerat namn???
  Väldigt konstigt ibland är det med vilka som lyckas och inte. Ibland kan man hitta de mest underbara, välskrivna och spännande böcker på de mest okända av förlag, medan andra mer etablerade av författare ibland är ganska så överreklamerade enligt moi.
  Ta till exempel den här Viveca Sten- jag vet inte ifall du gillar hennes böcker? Själv tycker jag hennes böcker är avskyvärda. Dåligt skrivna och fylld med så mycket vänsterpropaganda att det rent är pinsamt!
  Tove däremot är lysande. Måste ta och gå och låna den omgående!

  Ifall jag inte sagt det tidigare, måste jag få påpeka att det är en mycket trevlig blogg du har! Jag besöker den minst en gång varje dag!
  kram/
  B

  • @ Barbro: Där håller jag med dig. Hon är så otroligt mycket bättre än många andra svenska kvinnliga deckarförfattare.

   Fast jag gillar Viveca Stens också. (Fast Tove är bättre).

   Tack så mycket för berömmet om min blogg! Det glädjer mig!

   Kram!

 3. Barbro skriver:

  Förresten du som läser så många böcker, du har aldrig haft någon längtan efter att skriva din egna bok?
  Har själv funderat många gånger på att gå på en sådan där skrivkurs, men jag vet inte riktigt…

 4. […] Här är länkar till mina recensioner av dom: Kvinnorna på stranden, I tystnaden begravd, och Låt mig ta din hand. Alla böckerna är helt fristående från […]

 5. […] Här är länkar till mina recensioner av dom: Kvinnorna på stranden, I tystnaden begravd, Låt mig ta din hand, och Vänd dig inte […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: