”Skuggorna” av Katarina Wennstam

°

Skuggorna

———

”Skuggorna” av Katarina Wennstam – (2014) (Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman / Kriminalroman)

———

”Slår man upp ordet ”talionsprincipen” får man veta att det är en juridisk grundsats enligt vilken brottslingen tillfogas lika stor skada som den han åstadkommit. Populärt uttryckt i Andra mosebok: ”liv för liv, öga för öga, tand för tand, hand för hand, fot för fot, bränt för bränt, sår för sår, skråma för skråma”. Man kanske kan säga att den fortfarande tillämpas som idé: ju grövre brott, desto längre straff.
Men för ”skuggorna” är fängelse eller böter inte nog.
För dem gäller bränt för bränt, sår för sår.
Bokstavligen.

I Katarina Wennstams nya roman får vi möta en annorlunda sorts brottslingar. De ser sig mer som rättsinstans. Om en man blivit dömd för ett brott, suttit av sitt straff och kommit ut igen, är det inte säkert att skuggorna tycker att han sonat sin skuld till samhället. För om det är en man som misshandlat eller förgripit sig på en kvinna så står de där och väntar på honom, på att få slå till och tillfoga sår för sår, brännmärke för brännmärke, syra för syra. De är starka, snabba och osynliga, och lika snabbt som de dyker upp ur skuggorna försvinner de igen. Det blir Charlotta Lugns uppgift att spåra och gripa dem. Och försvarsadvokat Shirin Sundin ställs inför ett både moraliskt och juridiskt dilemma: vem är offer och vem är förövare i de här fallen?

Skuggorna är en fristående fortsättning på Svikaren och Stenhjärtat, en romansvit om brott som begås mitt ibland oss, av oss själva, och där brottslingarna skyddas av allas våra fördomar och förutfattade meningar.

(Kopierat från albertbonniersforlag.se)

———

Den här boken hade jag mycket höga förväntningar på. Och jag blev verkligen inte besviken. För Katarina Wennstam har ännu en gång skrivit en fantastiskt bra bok. 

Jag har läst allt som Katarina har gett ut tidigare. Och jag har tyckt mycket om allt hon har skrivit. Först hennes två dokumentära böcker, ”Flickan och skulden” och ”En riktigt våldtäktsman”. Sen hennes första trilogi med spänningsromanerna, ”Smuts”, ”Dödergök”, och ”Alfahannen”. Och slutligen den här nuvarande trilogin spänningsromaner med först ”Svikaren”, sen ”Stenhjärtat”, och nu slutligen ”Skuggorna”. 

(Här är en länk till min recension av den förra boken, ”Stenhjärtat”, och där kan man också klicka vidare till alla tidigare recensioner.) 

Den här boken handlar om mäns våld mot kvinnor, som nästan alltid Katarinas böcker handlar om. Och den handlar om kvinnor som tar lagen i egna händer. Som inte tycker att det räcker med samhällets straff. 

Boken är mycket välskriven, mycket lättläst, och mycket spännande. Och jag tycker verkligen om dom tre kvinnliga huvudpersonerna i boken, advokaten Shirin, polisen Charlotte, och åklagaren Marianne. 

Jag rekommenderar verkligen boken till alla, precis som Katarinas tidigare böcker. Och jag hoppas att hon kommer att skriva liknande böcker i framtiden, gärna med samma huvudpersoner i. 

(Och nu vet jag att det inte bara blev en trilogi. Utan att det kommer fler böcker i den här serien. Ser verkligen fram emot dom.) 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 5 av 5.

———

Denna bok var ett recensionsexemplar, en inbunden bok, från Bokförlaget Albert Bonniers Förlag.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

3 Responses to ”Skuggorna” av Katarina Wennstam

  1. Gunilla skriver:

    Låter spännande skall ta och titta efter i nästa vecka. Många bra böcker som verkar intressanta har du visat som jag skall kolla på.
    Passar på och önska en trevlig helg!
    Kram!

  2. […] Här är en länk till min recension av den senaste boken, ”Skuggorna”, och i det inläg….  […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.