”En fransk curry – 100 steg från Bombay till Paris” (The Hundred-Foot Journey) av Richard C. Morais

°

En fransk curry

———

”En fransk curry – 100 steg från Bombay till Paris” (The Hundred-Foot Journey) av Richard C. Morais – (2014) (2011) – (Genre: Amerikansk Skönlitteratur / Roman)

———

”En fransk curry är en hänförande fantasifull berättelse om en ung kock vars ovanliga förmågor leder honom från Bombays slum till Paris avenyer.

Kärleken till god mat får den stora familjen Haji att trotsa fattigdomen och starta restaurang i Bombays finare kvarter. Men alla ser inte välvilligt på deras klassresa och snart tvingar en tragedi dem att fly landet.

När de senare, i en fransk alpby, råkar öppna sin enkla indiska servering mittemot en prisad lyxrestaurang står katastrofen åter för dörren. Den unge Hassan Haji är en virtous i köket, men stjärnkocken Madame Mallory skyr inga medel för att driva bort familjen något som dock visar sig bli Hassans biljett till Paris och hans chans att öppna en egen gourmetrestaurang.

En fransk curry är en tidlös berättelse om ödets oundviklighet, kärleken till god mat och hur nära det kan vara mellan fiende och vän.

Med ett mustigt, vackert språk skildrar Richard Morais skillnaderna mellan kulturer och livsvillkor genom olikheterna mellan det indiska och det franska köket. Som en av USAs mest erfarna utlandskorrespondenter är han känd för sina levande beskrivningar.”

(Kopierat från bookmarkforlag.se)

——–

Det här var en mycket bra och lite annorlunda bok. 

Den känns nästan som en självbiografisk bok, fast det inte alls är det, eftersom boken är skriven av en amerikansk journalist. Men det känns som om det är Hassan Haji själv som berättar i boken. Den indiske pojken från Bombays slum som flyttar till Frankrike och blir stjärnkock. 

Boken handlar lika mycket om mat som om relationer. Och man ser verkligen allting framför sig när man läser, och kan nästan känna lukten av maten. 

Mycket välskriven och mycket lättläst. Hade gärna fått varit lite längre för mig. 

Lite av en feelgood-bok som man blir varm i hjärtat av när man läser. Så jag rekommenderar verkligen boken till alla. 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 4,5 av 5. 

———

Denna bok var ett recensionsexemplar, en e-bok i epub-format, från Bokförlaget Bookmark Förlag.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.