”Och kvar stod en röd resväska” av Mari Åberg

°

Och kvar stod en röd resväska

———

”Och kvar stod en röd resväska” av Mari Åberg – (2013) – (Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman)

———

”Göteborg 1933. Hanna förstod efterhand att hennes far var en märkvärdig person, en selfmade man som det så modernt och amerikanskt hette. Han hade varit inblandad i de flesta stora byggprojekt under 1920-talets Göteborg. Riktigt känd hade han blivit i och med artikeln i tidningen som byggde på hans livsfilosofi och devis – Alla som vill kan. Att komma från mycket knappa omständigheter och bygga upp ett stort företag med från början ingenting mer än sina bara händer, det var en framgångssaga som nästan var för bra för att vara sann i trettiotalets Sverige. Men det var just sådana historier som behövdes för att ingjuta mod och entreprenörsanda i ett land i djup kris.

13-åriga Hanna lever ett priviligierat liv och drömmer om att få resa till Köpenhamn för att utbilda sig till modist. Så sker katastrofen och ingenting kommer mera att bli sig likt. Hon tvingas bryta upp från allt som hon känner till och har kärt för att skapa sig en egen framtid. Och kvar stod en röd resväska är en roman om svek, mod och oväntad vänskap. Tillsammans med Hanna förflyttas vi till 30- och 40-talets Sverige i en berättelse full av nya perspektiv, humor och starka känslor.”

(Kopierat från adlibris.com)

——–

Den här boken blev jag glatt överraskad över. Hade inga jättestora förhoppningar om den, eftersom jag inte brukar vara så förtjust i böcker som handlar om ”förr i tiden”. Jag gillar bäst böcker om nutiden. 

Men den här boken tyckte jag verkligen om. Mycket välskriven var den, och mycket lättläst. 

Boken utspelar sig till stor del på verkliga händelser, för den handlar om författarens mammas liv. 

Boken är den första delen i en planerad trilogi, och jag ser verkligen fram emot att läsa mer om Hannas liv. 

Den här boken utspelar sig från när Hanna är 13 år tills hon är ungefär 23 år, och det ska bli intressant att senare få läsa om hur resten av hennes liv blev. 

Rekommenderar boken varmt. 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 4 av 5.

———

Denna bok var ett recensionsexemplar, en pappersbok i häftat format, från Andra rum Förlag.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

2 Responses to ”Och kvar stod en röd resväska” av Mari Åberg

  1. […] är romaner, men baseras till viss del på författarens föräldrars liv. Den första boken, ”Och kvar stod en röd resväska”, handlar om Hannas uppväxt och ungdom. Den andra boken, ”Löftet” handlar om Görans […]

  2. […] läser alla tre böckerna i rätt ordning. Jag har läst dom två tidigare böckerna. Först boken, Och kvar stod en röd resväska, som handlar om Hanna. Sen den andra boken, Löftet, som handlar om Göran. Och den här tredje […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.