”Män ur mörkret” av Håkan Östlundh

°

Män ur mörkret

———

”Män ur mörkret” av Håkan Östlundh (2014) (Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman / Kriminalroman)

———

I sjunde och avslutande delen i serien om Gotlandspolisen Fredrik Broman visar Håkan Östlundh än en gång att han är en av Sveriges bästa deckarförfattare.

En solig fredag i maj tar Finkalks informationschef Michael Nordborg årets premiärdopp i poolen. När han klättrar upp ur vattnet gömmer sig någon i skuggorna inne i huset. Tre dagar senare kommer hans fru hem från en weekendresa och hittar honom död i en av däckstolarna – bunden och torterad. Ett dygn senare upptäcks en politiker mördad i sin lägenhet i Visby. Hon har skrivit en debattartikel där hon uttalade sitt stöd för Finkalks omstridda kalkbrott på norra Gotland.

För de anhöriga till offren är det givet att mördaren finns bland den grupp militanta aktivister som försökt sätta stopp för den nya kalktäkten. Fredrik Broman och hans kollegor är inte lika säkra. Gärningsmannen tycks ha planerat morden in i minsta detalj. Det finns varken fingeravtryck, DNA eller andra användbara spår på brottsplatserna. De söker en mördare som har en nästan övernaturlig förmåga att överlista sina förföljare.

När ytterligare en av de välbärgade villaägarna i området strax norr om Visby dödas ökar trycket från både anhöriga, press och polisledning. Gärningsmannen måste hittas.

Fredrik Broman, tillförordnad chef för våldsenheten, står mitt bland flyttkartongerna när det första larmet kommer. När hans pappa blir allvarligt sjuk riskerar situationen att bli övermäktig. Allt fler signaler tyder på att Fredriks egen hälsa vacklar. Signaler han ignorerar. Till slut hotar jakten på den hänsynslösa mördaren att kosta honom livet.”

(Kopierat från forum.se)

——–

Det här är den sjunde boken i Håkan Östlundhs Gotlandsserie. Och det är också den sista och avslutande boken. Jag har läst alla dom sex tidigare böckerna, och tyckt mycket om dom allihopa. 

Och den här boken var inget undantag, för den var lika bra som dom tidigare. 

Spännande, välskriven, oförutsägbar, och lättläst. 

Jag kan verkligen rekommendera den här boken, och ännu mer hela serien. Tror att dom, som dom flesta serier, vinner på att läsas från början och i ordning. 

Och jag hoppas verkligen att Håkan Östlundh påbörjar en ny serie med kriminalromaner, för jag vill mycket gärna läsa mera av honom. 

(Jag tycker för övrigt att Håkans helt klart bästa bok, hittills, är den fristående boken ”Jag ska fånga en ängel”.) 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 4,5 av 5.

———

Denna bok var ett recensionsexemplar, en e-bok i epub-format, från Bokförlaget Forum.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

One Response to ”Män ur mörkret” av Håkan Östlundh

  1. […] deckarserien om polisen Fredrik Broman. Serien påbörjas med boken Släke, och avslutas med boken Män ur mörkret, och jag tycker mycket om alla sju […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.