Fredag + Lördag

°

Fredag – Midsommarafton:

I går, fredag, midsommarafton, så gick jag upp vid sjutiden.

Borzko hade gått upp klockan fyra och åkt iväg för att jobba en halvdag extra.

Efter mina morgonbestyr och frukost, så åkte jag iväg vid halvniotiden. Åkte till Stuvsta och hämtade upp Jenny och Mathias. Sen till Västertorp för att hämta upp en kompis till dom. Och sen så skjutsade jag dom till båthamnen där Mathias har sin båt, vid Eriksdalshallen. Dom skulle sen åka ut till kompisar ute i skärgården, med båten, för att fira midsommar.

På vägen hem så stannade jag till vid ICA Kvantum Farsta Centrum, för att köpa jordgubbar.

Sen så fixade jag i ordning all midsommarmat när jag kom hem. Varvade med lite andra hushållsbestyr, och med datorsittande och bokläsning.

Borzko kom sen hem från jobbet vid tvåtiden.

Vid strax före klockan fyra så gick han ner till tunnelbanan och mötte upp med sin mamma, och sen kom dom upp hit.

Och vid fyratiden så kom mina föräldrar hit.

Min mamma hade råkat ut för en olycka precis innan dom kom hit. Vid vår ingång till vårt hus, precis utanför porten, så har vi en liten avsats, ungefär lika hög som en trottoarkant. Och där hade mamma snubblat, och fallit handlöst i marken. Överdelen av hennes högerarm tog den mesta smällen, och sen slog hon i ansiktet också, men bara pyttelite.

Ansiktet hade hon nästan inte alls ont i, men högerarmen hade hon mycket ont i. Hon ville absolut inte åka in till sjukhuset, utan hon ville avvakta, så då gjorde vi det.

Vi åt midsommarmiddagen. Jag fick hjälpa mamma, för hon kunde inte skära sin mat, och hon kunde inte använda högerarmen överhuvudtaget.

Vi fikade sen i vardagsrummet, och vi tittade på filmen som jag hade köpt från vår konsert i Filadelfiakyrkan. Borzko och pappa var ju med och såg oss sjunga då, men inte mamma och Dragica.

Lite avslagen stämning var det förstås, på grund av det som hade hänt, och det blev en mycket tidig kväll. Borzko skjutsade hem sin mamma först, och sen så körde vi båda två hem mamma och pappa, redan vid sjutiden.

När Borzko och jag kom hem igen, så blev det lite serieavsnittstittande. Och sen blev det tidigt i säng för oss båda två.

°

Lördag – Midsommardagen:

Gick upp klockan sju i morse, och vi hade bestämt att jag skulle ringa mamma och pappa klockan nio, för att se hur det var, och höra om vi skulle åka in.

Redan klockan åtta så ringde dom, och sa att mamma hade jätteont och ville åka in till akuten.

Så Borzko och jag åkte och hämtade upp mamma, pappa stannade kvar hemma, och så åkte vi till Södersjukhuset. Borzko släppte av oss där, och sen åkte han hem igen.

Och sen blev det lite drygt fem timmar för mamma och mig på SÖS…

Inskrivning, väntan, prat med sjuksyster, väntan, undersökning av läkare, väntan, promenad till röntgen, väntan, röntgenundersökning, väntan, tillbaks till akuten, väntan, prat med läkare plus ortopedspecialist plus sjuksystrar i flera omgångar, väntan, och sen instruktioner om användning av slynga, träning, och recept.

Mamma har fått ett brott på övre högra armbenet. Och hon har en skada i benen i axeln, med en skada på muskelfästen som följd.

Ansiktet var det bara ytliga skador på. Hon är helt blå vid näsan och ögat, men inga skador i benen i ansiktet.

Högerarmen är helt blå, och svullen, och hon har jätteont, och kan knappt röra den.

Hon har fått en slynga (hade inte en aning om vad det var, men det är som ett ganska så brett band, som man fäster med kardborreband i ändarna, och använder ungefär som en mitella), som hon ska ha i två veckor, så mycket som möjligt, och även om nätterna. Hon ska bara ta av den ett par gånger om dagen, för att göra några små enkla rörelser med fingrarna och armbågen. Axeln får hon inte röra alls.

Hon har fått Citodon mot smärtan, och hon ska ta två åt gången, fyra gånger om dagen.

Sen ska hon till ortopeden för att röntgas och undersökas, om två veckor. Är det då bättre, så slipper hon slyngan, och kan börja med lite rehabilitering. Är det inte bättre i axeln, så måste hon gå ännu längre tid med slyngan.

Hon får inte använda högerarmen alls, för muskelfästerna i axeln måste växa fast igen i stillhet.

När vi var klara, så ringde jag Borzko, och han kom och hämta oss. Åkte sen förbi Apoteket på vägen hem, och hämtade ut mammas smärtstillande tabletter. Och sen skjutsade vi hem mamma.

Borzko och jag följde med upp, och informerade och instruerade pappa.

Och sen åkte vi hem till oss.

Vi åt sen hämtpizza från Lilla Bas till middag.

Och därefter blev det slappande i soffan, med böcker, datorer, iPhones, och Spotify-musik.

I kväll så ska vi titta på ”Sommarkrysset” på TV4. Och därefter blir det några avsnitt av säsong två av ”Orange Is The New Black”.

°

Tycker så synd om mamma. Hon har det ju så jobbigt ändå med sin Alzheimers. Hon är ju alltid virrig och trött. Och så skulle hon råka ut för det här. Så himla trist att hon nu ska ha så ont, och att hon blir så handikappad med bara vänsterarmen att tillgå. 

Men ändå så får man väl tycka att det trots allt var lite tur i oturen. Hon hade ju kunnat få opereras, eller gipsas, och det hade ju varit ändå jobbigare. Och ändå värre, hon hade ju kunnat slagit sig riktigt rejält i huvudet och ansiktet med stora och allvarliga skador som följd. Så vi får väl ändå försöka att se det positiva i det som hände. 

Pappa är ju pigg och frisk fast han är nittio år, så jag tror att han fixar att hjälpa mamma. Och jag är ju ledig nu, så jag kan ju gå dit varje dag och hjälpa henne. Syrran jobbar, men kan säkert åka dit på kvällarna. Och om det inte fungerar ändå, så får vi väl se till att hon får hjälp på annat sätt. 

°

Så här ser en slynga ut: 

°

Slynga

°

4 Responses to Fredag + Lördag

  1. Marianne Ekwall skriver:

    Hej Bim! Var har du köpt filmen från konserten?

  2. M skriver:

    Hej ! Hoppas hon blir bättre snart. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: