”Blodssystrar” av Katerina Janouch

°

Blodssystrar

———

”Blodssystrar” av Katerina Janouch (2014) (Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman)

———

Serien om barnmorskan Cecilia Lund har fått en efterlängtad sjunde del. Precis som tidigare i serien handlar Blodssystrar om vardagsliv, relationer, och familjedraman i kombination med nervpirrande spänning.

Cecilia står på egna ben efter skilsmässan. Under en dramatisk förlossning på sjukhuset där hon jobbar avlider en ung mamma och hennes baby. I medierna rasar en hätsk debatt om vårdbesparingar och Cecilia kontaktas av den bortgångna kvinnans fästman. Hon är helt oförberedd på vad som sedan sker.

En ung gravid kvinna hittas medvetslös under en gångbro och Cecilia engagerar sig i fallet – med fara för sitt liv – samtidigt som hon försöker finnas till hands för sin egen familj.

Katerina Janouch har vunnit många trogna läsare med böckerna om Cecilia Lund, tack vare sina skildringar av kvinnors liv och vardagens dramatik.

(Kopierat från piratforlaget.se)

———

Jag har läst alla böcker som Katerina Janouch har skrivit. Hon är en av mina absoluta svenska favoritförfattare. Hennes bästa böcker är, enligt mig, serien om barnmorskan Cecilia Lund. 

”Blodssystrar” är den sjunde boken i serien. Här är en länk till min recension av den sjätte boken, och det finns också länkar där till dom fem tidigare böckerna. (Och den här recension är till största delen likadan som recensionen till ”Nattsländan”). 

Jag tycker att Katerina har gjort sig en egen liten genre med sin bokserie om Cecilia. Kan inte likna dom vid några andra böcker som jag har läst. Det är en blandning av relationer – både mellan gifta, syskon, barn/föräldrar, kollegor, med flera, och arbetsbeskrivning av barnmorskejobb, och ett spänningsmoment i varje bok. 

Böckerna är mycket lättlästa, välskrivna, spännande, och engagerande. Det bästa i böckerna tycker jag är det som handlar om Cecilias jobb. Men också alla relationer, speciellt mellan vuxna syskon, och föräldrar och vuxna barn, och gifta par. 

Den här sjunde boken var precis lika bra som dom sex tidigare.

Jag ser redan fram emot nästa bok, som jag förmodar inte kommer förrän om cirka ett år. Men det är ju alltid roligt att ha bra böcker att se fram emot. Om det nu kommer en åttonde bok alltså, men det nästan förutsätter jag att det gör. 

Och jag kan verkligen rekommendera alla att läsa serien om barnmorskan Cecilia Lund. Men börja då med första boken, och läs dom i ordning. För då tror jag att man har mest behållning av bokserien. 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 5 av 5.

———

Denna bok var ett recensionsexemplar, en e-bok i pdf-format, från Bokförlaget Piratförlaget.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

7 Responses to ”Blodssystrar” av Katerina Janouch

 1. Gunilla skriver:

  Vad lyckat, började i går att läsa första boken. Den verkar bra
  så långt jag har läst.
  Bra att jag tog tre böcker av henne. Lånat upp mig inför semesterstängningen på bibban.
  Femton böcker fick jag med mig hem så nu har man det man gör.
  Vad vore livet utan böcker förutom dom nära och kära förstås.
  Fortsatt bra dag till dig!
  Kram!

  • @ Gunilla: Ja, vad roligt! Och jag tycker att dom bara blir bättre och bättre faktiskt!

   Nära och kära kommer förstås först! Men sen så kommer så klart böckerna!

   Ha en fortsatt bra dag du också!
   Kram!
   🙂

 2. Jag vill minnas att jag läste någon gång för länge sedan att Janouch redan från början planerat att ge ut tio böcker i den här serien, så vi har nog mer att se fram emot 🙂

  • @ Carline – Bland böcker: Ja! Det låter härligt! Jag älskar böckerna!

   Så här skrev Katerina till mig på Facebook i går, när jag hade lagt ut en länk till min recension där:

   ”Vad roligt att du tyckte om boken, Bim! Då kan jag glädja dig med att jag kommit en bit på vägen med nästa, och jag tror du kommer tycka mycket om den med…. vågar jag påstå Stor kram och önskar dig en trevlig midsommar!”

   🙂

   • Kul med författare som tar sig tid med att svara =) Det låter ju lovande att hon redan börjat med nästa bok, jag har läst någonstans att den ska heta ”Barfotaflickan”. Den ser vi fram emot =)

    • @ Caroline – Bland böcker: Ja, det är kul! Men det gör ju faktiskt nästan dom flesta svenska författare! Det är det som är så roligt med sociala medier! Att man där så lätt kan ha kontakt med sina favoritförfattare!

     Aha! Barfotaflickan! Låter bra det! 🙂

 3. […] är den åttonde boken i serien. Här är en länk till min recension av den sjunde boken, och det finns också länkar där till dom sex tidigare böckerna. (Och den här recension är […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: