”SOLO” (SOLO) av William Boyd

°

SOLO

———

”SOLO” (SOLO) av William Boyd (2014) (2013) (Genre: Engelsk Skönlitteratur / Roman / Kriminalroman) 

———

Om James Bond levt dag skulle han fylla 90 år i år. Det redde William Boyd ut efter ett noggrant förarbete inför arbetet med boken SOLO. Likaså konstaterade han att Bond vid 17 års ålder blivit relegerad från Eton redan efter två terminer och skickades till Skottland, där han fick sin utbildning vid Fettes College, en privatskola. Därefter hamnade han i kriget och säkerhetstjänsten. Det kan vara viktigt att ha sin karaktär kartlagd då man bestämmer sig för att följa Ian Flemings tradition och skriva boken, som kronologiskt ligger just efter Ian Flemings sista bok om Bond (Octopussy and The Living Daylight, 1966 postumt). Ian Flemings romaner har sålts i över 100 miljoner ex världen över. När Ian Flemings efterlevande bad William Boyd skriva en ny Bond-roman, tog han det på fullaste allvar. Det är värt att påpeka att romanerna om Bond har stora avvikelser från filmerna, som ofta dramatiserats och kompletterats med modern teknologi. Här är James Bond – den genuine karaktären.

Det är 1969 och 007 har sänts till Västafrika och den lilla staten Zanzarim för att ensam stoppa ett inbördeskrig. Assisterad av en vacker medhjälpare men hindrad av den lokala milisen tvingas han, efter en skrämmande upplevelse, att ignorera M och de order han fått.
Bonds rebelliska agerande leder honom till Washington DC och ett nät av geopolitiska intriger. Han bestämmer sig för att gå SOLO för att ta personlig hämnd efter att blivit skjuten från nära håll av den han litade på allra mest.

(Kopierat från eaforlag.se)

———

Jag kommer inte ihåg om jag har läst någon bok om James Bond tidigare. Kanske att jag har läst någon, för länge, länge sedan. Filmerna har jag däremot sett allihopa tror jag. 

Den här boken utspelar sig 1969, precis efter den sista boken som Ian Fleming skrev. Och om den här boken då lever upp till originalböckerna eller inte, det kan jag ju inte uttala mig om, eftersom jag inte ens kommer ihåg om jag har läst någon av dom. 

Men boken var bra. Välskriven och spännande. Så jag kan rekommendera den. 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 3,5 av 5.

———

Denna bok var ett recensionsexemplar, i inbundet format, från Bokförlaget E A Förlag AB.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.