”Förlist – Mitt liv och Nordman” av Håkan Hemlin & Anders Tengner

°

Förlist
———

”Förlist – Mitt liv och Nordman” av Håkan Hemlin & Anders Tengner (2014) (Genre: Svensk Skönlitteratur / Biografi)

———

April 1994. Över en natt finns de bara där. Nordman, folkpopbandet som svenskarna älskade. Singeln Vandraren blev en av de största singelframgångarna i svensk musikhistoria och frontmannen Håkan Hemlin blev kändis över en natt. Han kastades in i en värld han tidigare bara kunnat drömma om och han var synnerligen dåligt rustad för ett liv bland pengar, droger och vilda fester.

Nordman blev snabbt ett av de mest omskrivna banden i svensk press, i stor utsträckning till följd av Håkan Hemlins tragiska och stökiga liv. Hans kriminalitet, drogmissbruk och bilolyckor gav under många år braskande rubriker. En del var sanna, andra snarare nedtonade. Bakom rubrikerna ligger ett nästan osannolikt livsöde som nu berättas för första gången.

Här berättar Håkan själv för första gången om de val och omständigheter som drog ned honom i ett drogträsk som var ytterst nära att ta livet av honom. Det är en berättelse om en liten kille med adhd som aldrig fick någon diagnos och som kämpade mot en rastlöshet som blev honom övermäktig. Det är också en historia om talang, envishet och en hisnande framgångsresa från luspank inneboende utan mat för dagen till en miljonär som inte ens brydde sig om att ta emot växelpengar.

Under resans gång får vi följa med på många komiska, dråpliga, galna och djupt tragiska och upprörande händelser. De berättas av Håkan själv, och av människor i hans omgivning som var på plats när allt hände. Håkan Hemlin har levt ett liv du inte vill leva. Men du vill garanterat läsa om det …

Håkan Hemlin har skrivit sin självbiografi tillsammans med Anders Tengner, journalist och under många år reporter på legendariska tidskriften Okej. År 2011 publicerade han succéboken Access All Areas (Norstedts) och 2012 publicerade han den initierade och hyllade biografin om Yngwie Malmsteen, Så som i himmelen, så ock på jorden (Bokfabriken).

(Kopierat från bokfabriken.se)

——–

Jag tycker om att läsa biografier. Tycker alltid det är intressant att läsa om en annan människas liv. 

Håkan Hemlins liv har man ju verkligen kunnat läsa mycket om i kvällstidningarna under tjugo års tid. Så därför är det ju intressant att få läsa hans egna ord om sitt liv. Och också att läsa vad hans familj, släkt, vänner, och många som han har jobbat med säger om hans liv. 

Boken är mycket välskriven, av Anders Tengner. Och den är är lättläst och bra. 

Så om man tycker om biografier, så kan jag varmt rekommendera denna bok. 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 4 av 5.

———

Denna bok var ett recensionsexemplar, i inbundet format, från Bokförlaget Bokfabriken.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: