”Kum” av Henrik Tord

°

Kum
———

”Kum” av Henrik Tord – (2012) (Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman)

———

”Mikael och Cecilia lever ett priviligierat liv i Singapore med pool, hemhjälp och vajande palmer. Trots det är äktenskapet ansträngt. En dag tar Cecilia med sig barnen, Alice och Hampus, på en utflykt för att komma bort. I ett köpcentrum rasar plötsligt tillvaron Alice försvinner spårlöst.

Elvaårige Rithisak och hans syster bor i norra Kambodja. Föräldrarna är bönder och djupt skuldsatta. Barnen luras ner till Phnom Penh för att betala av skulden. Men staden har helt andra planer för dem.

Långt borta i Shanghai sitter Shui-Khan, den kinesiske fastighetsmagnaten, i sitt luftkonditionerade kontor. Han har fått reda på att hans dagar är räknade – men visst måste en man i hans ställning ha rätt att köpa sig fri från döden?

Någonstans korsas dessa människors öden. Det står klart att ett liv inte alltid är värt lika mycket som ett annat, och att vissa helveten har en utgång medan andra inte. Men i ett hjärta gror ett frö till förändring räddningen kan finnas allra längst ner i mörkret.

Kum handlar om paradisets baksida, moralisk kollaps och gruvlig hämnd. En värld där klyftorna mellan fattiga och rika har skapat avgrunder ¬som vi inte vågar kika ner i. Henrik Tord lyckas inte bara beskriva hettan, det mänskliga förfallet och detaljerna med oerhörd skärpa, han lyckas även skriva en oupphörligt spännande thriller som låter läsaren uppleva en värld som vi vet finns men aldrig vågar tänka på.”

(Kopierat från ordfrontforlag.se)

———

Den här boken, ”Kum” är Henrik Tords första roman, som utkom för två år sedan, och som jag har missat att läsa förut. Jag läste Henrik Tords andra roman nyligen, som heter ”Lasaros tårar” och som utkom nu 2014. ”Lasaros tårar” var en otroligt bra bok, som fick högsta betyg av mig. Här är en länk till min recension av den. 

Nu fick jag även ”Kum” som ett recensionsexemplar av snälla bokförlaget Ordfront, och den var nästan lika bra. Hade svårt för att bestämma mig för om jag skulle ge den 4,5 eller 5 i betyg, men eftersom ”Lasaros tårar” var lite bättre, så får ”Kum” 4,5 i betyg. 

Men jag rekommenderar verkligen båda böckerna. Och även om dom inte alls hänger ihop, så läs dom gärna i rätt ordning ändå, för jag tror att varför jag tyckte att ”Lasaros tårar” var lite bättre, kanske beror på Henrik Tords utveckling som författare. 

”Kum” är en mycket ruskig och otäck bok, så den är nog ingenting för mycket känsliga läsare. Speciellt eftersom den handlar om barn som far mycket illa. 

Men det finns nog mycket verklighet i boken, och jag har ingeting emot hemska böcker, så jag tyckte att den var otroligt bra. 

Jag hoppas verkligen att Henrik Tord kommer att ge ut fler böcker, gärna en bok om året, och gärna liknande dessa två böcker. 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 4,5 av 5.

———

Denna bok var ett recensionsexemplar, i inbundet format, från Bokförlaget Ordfront.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

3 Responses to ”Kum” av Henrik Tord

  1. M skriver:

    Hej ! Har läst boken och jag förstår fan inte slutet, haha har tänkt på bokens slut i flera dagar, skulle du vilja mejla mig hur den slutar? Vore mycket snällt 🙂 fattade ju en del men undrar mest vad som hände med syskonen och Singer ! Med vänlig hälsning, Micke

  2. […] tårar, och jag tyckte väldigt mycket om dom båda två. Här är en länk till min recension av Kum. Och här är en länk till min recension av Lasaros […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.