Operation – Hallux rigidus – Vänster stortå – Capio Ortopediska Huset Odenplan

°

IMG_7719

°

Här är en länk till blogginlägget som jag skrev efter den första operationen. 

°

Ja, i dag var det dags för den andra foten att opereras. Det är ju bara fem veckor sedan jag gjorde den första. Hade egentligen tänkt ta nästa till hösten. Men sen så bestämde jag mig för att göra den direkt istället.

Jag gick upp klockan fem. Duschade och desinficerade min kropp och mitt hår med Descutan. Och plockade ihop det jag skulle ha med mig. Fastande skulle jag ju vara, så jag varken åt eller drack något på morgonen.

Borzko var ju ledig från jobbet i dag, och hade lovat att skjutsa mig dit, och sen hämta hem mig.

Det hade snöat rätt så mycket under natten, så vi bestämde oss för att åka i mycket, mycket god tid.

Men trots att vi gjorde det, så räckte inte tiden till… Efter trettio minuter så hade vi kommit så långt så det motsvarade fyra tunnelbanestationer längs Nynäsvägen… Och då hade jag tolv stationer kvar… Så jag insåg att om det skulle gå lika långsamt hela vägen så skulle jag inte hinna…

Så Borzko svängde av vid Skogskyrkogården, släppte av mig där, och så åkte jag tunnelbana resten av vägen. Den var i tid, och jag kom fram i god tid.

Sen så gick väl allt till lite ungefär som förra gången, men en del saker var annorlunda.

Förra gången hade jag ett enkelrum, och den här gången fick jag ligga i ett rum för fyra personer. (Men vi var bara tre).

Förra gången så fick jag en kanyl i armvecket, och nu fick jag en i handen istället.

Förra gången fick jag två bedövningssprutor i foten, men den här gången fick jag inga sprutor alls i foten.

Morfin fick jag dock även den här gången, och även några andra piller, jag tror att det var kortison, alvedon och tabletter mot illamående.

Förra gången så låg jag typ halvvaken under hela operationen, liksom pendlade mellan vaken och sovande. Men den här gången så sov jag helt och djupt.

Vet egentligen inte varför det var skillnad. För operationen och operationsläkaren var ju samma. Däremot så var det en annan narkossköterska i dag, och dom kanske gör olika.

Kaffe, juice, vatten, och två smörgåsar fick jag in på rummet när jag hade vaknat till igen. Och det var precis lika gott som förra gången.

Läkaren kom sen in och pratade igenom vad han hade gjort. Det hade väl gått till ungefär som förra gången. Men han pratade också om att jag hade haft ”trasiga bitar” inne i leden i tån, men jag kommer inte ihåg/uppfattade inte om det var ben eller brosk som han menade. Bort tog han det i alla fall så klart.

Eftersom det skulle bli tre dagar mindre sjukskrivning den här gången, eftersom jag gjorde operationen på en fredag förra gången, och eftersom jag sa att min opererade tå har typ ”låst sig” när jag har ”gått väldigt snabbt” på jobbet, så tyckte han att jag skulle ha fyra istället för tre veckors sjukskrivning den här gången.

Så nu blir jag hemma ända till och med den trettonde april. Och när jag börjar igen, måndagen den fjortonde april, så är det påsklov. Det blir ju jättebra, för den veckan är ju mycket, mycket lugnare på jobbet, så då blir det lite mjukstart för mig. En fyradagarsvecka är det ju också.

Nu ska jag ta det så lugnt som möjligt i ett par dagar. Sen kan jag gå kortare sträckor tills jag ska ta bort bandage och stygn, två veckor efter operationen. Det gör jag på Capio Vårdcentral Farsta hos distriktssköterskan, måndagen den 31 mars. Efter det så är jag då alltså sjukskriven i två veckor till. Och då ska jag promenera och träna upp tån och foten.

Citodon fick jag utskrivet även den här gången, mot smärtan och värken.

Och nu i början ska jag ha foten i högläge så mycket som möjligt. Bra mot både svullnad och blödning, och framförallt mot smärtan. Och så fort jag går upp från soffan, där jag ligger i schäslongen med foten på tre kuddar, så gör det rätt så rejält ont. Men i högläge så känns det bra.

Förra gången så tog allt sammanlagt tre och en halv timmar. Och den här gången så tog det lite drygt fyra timmar. Jag messade till Borzko när jag började bli klar, och vid kvart över tolv så hämtade han upp mig.

Fina tulpaner hade han köpt till mig, som stod på köksbordet när jag kom hem. 

Sen blev det högläge i soffan resten av eftermiddagen och kvällen. Gick bara upp när jag var tvungen att gå på toa.

Jimmy kom hit en sväng på eftermiddagen, och han och Borzko klippte/trimmade håret på varandra.

Borzko gick också till Centrum i några ärenden, bland annat så hämtade han ut medicin till mig på Apoteket.

°

12 Responses to Operation – Hallux rigidus – Vänster stortå – Capio Ortopediska Huset Odenplan

 1. Majsan skriver:

  Vad skönt att allt gått bra och att du fick fyra veckors sjukskrivning om nu tån på andra foten låst sig.Luta dig nu tillbaka och njut av dina böcker och av att båda operationerna är avklarade =]]

 2. JUNITJEJ skriver:

  Skönt att det är avklarat!

 3. […] Gårdagens operation har jag ju också bloggat ett långt inlägg om. […]

 4. Josefin skriver:

  Vad bra att även denna operation gick bra. Vad tyckte du var bäst, att vara helt sövd eller att halvsova? Tycker det är så skönt att få sova en stund och slippa ifrån och vakna när det är klart.
  Det låter vettigt med fyra veckors sjukskrivning (jag skriver inget om att sola på balkongen den här gången eftersom solen nästan lyst helt med sin frånvaro dessa veckor) så hinner foten läka lite mer innan det är dags att jobba igen.
  Och tänk vad bra att du har så mycket böcker att läsa 🙂

  Kramar

  • @ Josefin: Ja, det känns skönt att allt verkar ha gått bra den här gången också.

   Jag tyckte att det var klart bäst att vara halvsovande. Det var en sån härlig känsla att sväva mellan sömn och vakenhet.

   Ja, det känns helt rätt med fyra veckor den här gången. För jag måste ju ta hänsyn till den första foten också.

   Liiiite sol hoppas jag ju på. I alla fall kanske i den sista veckan. Vore ju trevligt faktiskt.

   Ja, böcker har jag gott om! Och tar dom slut så lånar jag e-böcker från biblioteket!

   Kram!

   🙂

 5. […] Här är en länk till mitt blogginlägg om operationen av den andra foten. Och i det inlägget finns även en länk till blogginlägget om operationen av den första foten. […]

 6. Anonym skriver:

  Hej Britt Marie! Hittade din sida eftersom jag sökte på Hallux Rigidus. Jag har fått erbjudande att operera H.stortå på Capio ortopediska vid globen, har fått en dålig information så som jag upplever det,och nu står jag i valet o kvalet , älskar att röra på mig, och jag har en operationstid som 1 maj, Vet inte om jag ska vänta till hösten, men värken kommer mer när kylan kommer tyvärr, Hur är det för dig i daxläget med fötterna? käns det bra eller har du fått tillbaka smärtan? Har du några tipps inför efter operationen som du skulle vilja delge mig? Det är ju ett tag sedan du gjorde det. Man är ju farmor och vill hänga med:), Du finner mig på FB. Benita Perthar

  • @ Anonym – Benita Perthar: Hej. Jag är jättenöjd, så här tre år efteråt. Visst börjar det att komma tillbaka litegrann, men det går långsamt, så operationen var mycket värd det. Och jag kommer definitivt att göra om det, den dagen det behövs igen.

 7. Anonym skriver:

  Tack Britt-Marie för snabbt svar, Några frågor till? Hur går det med gången,smärtan? I daxläget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.