”Lasaros tårar” av Henrik Tord

°

Lasaros tårar

———

”Lasaros tårar” av Henrik Tord – (2014) (Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman)

———

Tjugofem år efter händelsen den där iskalla Lucianatten bor Lorens kvar i Avesta. Ensam. Utanför. Inte mycket har hänt, förrän nu. Thailändska Sunee, som han har fått kontakt med på nätet, är på väg till Sverige, till hans gråa vardag. Och nu kommer paniken krypande. Allas blickar har du skaffat importfru ditt pervo!

Långt tidigare, 1977, i nordvästra Thailand. Det svenska missionärsparet Erland och Ingbritt står handfallna i djungeln. Ett förvildat flickebarn, smutsigt och blodigt, är bakbundet vid ett träd. Ingbritts tro lyser som en fyr, men Erland tvivlar på Gud och ser djävulens tecken överallt. Och i hans sökande efter barnets ursprung blir hans handlingar allt brutalare, allt svårare att leva med.

I Lasaros tårar vävs småstadens tristess och människornas småsinthet samman med den stora världen, depraverade präster och det oförklarliga djupt inne i skogen. Till sist kan det bara sluta på ett sätt. Eller inte.

Henrik Tord debuterade med kritikerfavoriten Kum, som utsågs till en av 2012 års bästa deckare av Svenska Dagbladet. Lasaros tårar är en roman om mänskligt mörker, om den hårfina gränsen mellan kärlek och galenskap, religion och vidskepelse, upprättelse och kallblodigt mord.

(Kopierat från ordfrontforlag.se)

———

Det här var en helt fantastisk bok! 

Det här är Henrik Tords andra bok. Hans första bok heter ”Kum”, och den har jag (tyvärr) inte läst (ännu). Men jag ska definitivt läsa den också, eftersom jag tycker att ”Lasaros tårar” var så otroligt bra.

”Lasaros tårar” är en blandning av så mycket. Den är ett relationsdrama likaväl som en skräckthriller. Den handlar mycket om utanförskap och om fördomar. Den handlar också om det svåra att vara annorlunda och växa upp i en småstad. Men den handlar även om fanatisk religion. Och boken innehåller också en hel del övernaturligt. Väldigt olika miljöer som boken utspelar sig i, är det också, Avesta och Thailand.

Man ska väl egentligen inte jämföra olika författare. Men det gör jag ändå, och jag tycker att Henrik Tords bok påminner om böcker av två av mina absoluta favoritförfattare, John Ajvide Lindqvist och Andreas Roman.

Jag rekommenderar verkligen boken. Det är en av dom klart bästa böckerna som jag har läst på länge. Jag kunde knappt lägga den ifrån mig. Mycket välskriven och fängslande var den, och den grep tag i mig rejält.

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 5 av 5.

———

Denna bok var ett recensionsexemplar, i inbundet format, från Bokförlaget Ordfront.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

2 Responses to ”Lasaros tårar” av Henrik Tord

  1. […] Den här boken, ”Kum” är Henrik Tords första roman, som utkom för två år sedan, och som jag har missat att läsa förut. Jag läste Henrik Tords andra roman nyligen, som heter ”Lasaros tårar” och som utkom nu 2014. ”Lasaros tårar” var en otroligt bra bok, som fick högsta betyg av mig. Här är en länk till min recension av den.  […]

  2. […] Jag har tidigare läst både Kum och Lasaros tårar, och jag tyckte väldigt mycket om dom båda två. Här är en länk till min recension av Kum. Och här är en länk till min recension av Lasaros tårar. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.